Caută
Close this search box.

O nouă rachetă lansată de Coreea de Nord

 

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă în Marea Japoniei, transmit agențiile de presă internaționale. A fost al cincilea eveniment de acest gen în 2017, în ciuda sancțiunilor internaționale împotriva regimului de la Phenian, motivate de programele nord-coreene de înarmare nucleară și cu rachete.

Ministerul apărării din Coreea de Sud a afirmat inițial că lansarea unui proiectil neidentificat a avut loc din regiunea Sinpo, de pe coasta de est a peninsulei coreene și a precizat că nu este vorba de un tir de artilerie. Ulterior, Statele Unite și Japonia au confirmat evenimentul, iar comandamentul american din Pacific (PACOM) a declarat că a detectat și urmărit o rachetă nord-coreeană.

Estimarea inițială a PACOM este că a fost vorba de o rachetă balistică cu rază medie de acțiune KN-15, lansată de la baza terestră de lângă Sinpo pe o traiectorie încheiată în Marea Japoniei. Tirul a fost efectuat marți la ora 21.42 GMT (miercuri, 00.42 ora României). NORAD, comandamentul militar pentru securitatea aeriană a Statelor Unite și Canadei a apreciat că racheta nu a amenințat America de Nord.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a refuzat să comenteze, afirmând că SUA „au vorbit destul despre Coreea de Nord”.

Japonia a înaintat un protest față Coreea de Nord, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernului de la Tokyo.

Incidentul a avut loc cu două zile înainte de întâlnirea din Florida a președinților Statelor Unite și Chinei, Donald Trump și Xi Jinping, pe agenda căreia se așteaptă ca problema Coreei de Nord să ocupe un loc important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri