Caută
Close this search box.

Pufuleţi cu aromă de fum şi plini de aditivi periculoşi pentru sănătatea copiilor. Care sunt mai puţini nocivi

Pufuleţi

„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor”, atrage atenţia Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Din studiul făcut de Asociația Pro Consumatori (APC), rezultă că:

59% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, astfel de produse nu sunt recomandate copiilor!

38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari!

38% din produsele analizate conţin arome sintetice!

34% din produsele analizate conţin sare iodată!

31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs!

22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă!

22% din produsele analizate conţin extract de drojdie!

Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%!

APC a achiziționat, în ultima decadă a lunii februarie anul curent, 32 de sortimente de pufuleţi fabricate/distribuite de către următorii producători: Intersnack Poland, SC Intersnack Romania SRL, SC Matias SRL, SC Best Food Prod SRL, SC Star Foods E.M. SRL, SC Phoenixy SRL, SC Profi Rom Food SRL, Mega Image (Gusturi Românești, 365), Kaufland și Cora.

Ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de pufuleţi analizate sunt făină de porumb, mălai grişat, griș din porumb, făină de cartofi, făină de orez, făină de grâu, ulei de palmier, grăsime vegetală de palmier total hidrogenată, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiţă, zahăr, sirop de glucoză, dextroză, maltodextrină, pesmet, pătrunjel, busuioc, ceapă pudră, usturoi pudră, proteină vegetală hidrolizată, proteină din lapte, zer dulce praf, extract de zer, lapte praf degresat, lactoză, caşcaval pudră, praf de brânză, sare de masă, sare iodată, arahide, pastă de alune, roşii pudră, extract de drojdie, paprica, condimente, extract de rozmarin, piper alb şi cayenne. Cu privire la ingredientele de mai sus, experţii APC au formulat următoarele concluzii:

La numai 22% dintre sortimentele analizate se menționează conținutul de făină de porumb, acesta variază între 57% și 71%. La numai 9% dintre sortimentele analizate se menţionează conținutul de ulei de floarea soarelui, acesta variază între 22% și 40%.

Pufuleţi

22% din produsele analizate conţin extract de drojdie, care poate provoca alergii și afecțiuni ale glandelor endocrine.

Conținutul de ceapă pudră variază între 0,8% și 4%.

Conținutul de brânză praf variază între 1% și 6%.

Conținutul de caşcaval pudră variază între 0,1% și 0,5%.

Conținutul de pătrunjel variază între 0,13% și 0,14%.

În cele 32 de produse analizate s-au identificat 15 tipuri de aditivi alimentari: monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, guanilat disodic, curcumina, anato, lecitină de soia, acid malic, extract de boia de ardei, carbonat de calciu, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acetaţi de sodiu, acid lactic, lactat de calciu şi acid citric. În sortimentele analizate s-au identificat şi o serie de arome artificiale, cum ar fi aromă de pizza, aromă de bacon, aromă de ciuperci, aromă de paprica şi aromă de fum. Aromele sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

În ceea ce privește prezenţa aditivilor si aromelor sintetice în produsele analizate, situația se prezintă astfel:

38% din produsele analizate conțin între 1 şi 8 aditivi alimentari;

38% din produsele analizate conţin arome sintetice;

22% din produsele analizate conţin potenţiatori de gust şi aromă (monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic şi guanilat disodic);

9% din produsele analizate conţin acid citric.

E100 – Curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rată de absorbție scăzută, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greață, diaree. Recent, s-a constatat că poate afecta metabolizarea fierului în organism, putând cauza deficiențe de fier la anumite persoane.

E262 – acetatul de sodiu se folosește ca acidifiant, fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent în multe fructe.

E 270 – acidul lactic este folosit ca stabilizator și conservant. Poate produce reacţii alergice precum mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează subţierea smalţului dentar şi apariţia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producând diverse afecţiuni digestive. Alimentele ce conțin E 270 nu trebuie consumate de bebeluşi şi copiii mici.

E 296 – acid malic, potențiator de aromă. Concentrațiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipsește capacitatea de a metaboliza cantități mari de acid malic.

E330 – Acidul citric este un agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor.

E471 – mono și digliceride ale acizilor grași. Aditivii E471 conțin amestecuri de mono- di-esteri de glicerină ai acizilor grași prezenți în uleiuri și grăsimi alimentare. Mai pot conține și mici cantități de acizi grași liberi și glicerină.

E621- monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.

E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii, trebuie evitat de către persoanele cu astm și gută.

E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obținut din carne sau pește, poate declanșa reacții alergice.

E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii și trebuie evitat de persoanele astmatice.

Aromă de fum – produs obținut prin fracționarea și purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracții primare de gudron și/sau arome de fum derivate.

Analiza informațiilor nutriționale

Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 175 kcal și 542 kcal. În conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vânzare.

Cantitatea de carbohidrati per 100 grame produs variază între 46 grame şi 80,8 grame, iar cantitatea de zaharuri per 100 grame produs variază între 0,6 grame şi 45,6 grame.

Cantitatea de fibre per 100 grame produs variază între 1 gram şi 5,7 grame.

Cantitatea de proteine per 100 grame produs variază între 3,1 grame și 17 grame.

Cantitatea de sare per 100 grame produs variază între 0,18 grame și 3 grame. 31% din produsele analizate conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs.

44% din produsele analizate conţin peste 1,5 grame de sare per 100 grame produs, în conformitate cu Ordinul nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii. Astfel de produse nu sunt recomandate copiilor.

34% din produsele analizate conţin sare iodată. În sarea iodată pe lângă iod se mai adaugă şi ferocianură de potasiu – E536 – un agent antiaglomerant. La peste 100 grade celsius ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu și clorură de fier, fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli.

Top mărci de pufuleţi mai puţin nocivi pentru copii

Top 5 mărci de pufuleti, în funcție de numărul de aditivi alimentari:

Star – Pufuleţi cu caşcaval, conţine 8 aditivi alimentari;

Star- Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conţine 5 aditivi alimentari;

Gusto – Pufuleţi cu surprize, conţine 4 aditivi alimentari;

Star – Pufuleţi pizza, conţine 3 aditivi alimentari;

Chio – Snack din porumb cu gust de arahide, respectiv Pufuleţi cu caşcaval, conţin fiecare câte 2 aditivi alimentari.

Top 5 mărci de pufuleţi după conţinutul de sare per 100 grame produs:

Kaufland Classic – Snack din porumb cu aromă de ceapă, conţine 3 grame de sare;

Star – Pufuleţi săltăreţi, conţine 2,6 grame de sare;

Star – Pufuleţi pizza, conţine 2,5 grame sare; Kaufland Classic – Snack din porumb cu aromă de brânză, conţine 2,5 grame de sare;

Chio – Pufuleţi cu sare, conţine 2,2 grame de sare;

Lotto Classic – Snack din porumb cu gust de brânză, conţine 2 grame de sare; Gusto – Pufuleţi cu caşcaval, conţin 2 grame de sare.

Top 5 mărci de pufuleţi după conţinutul de acizi graşi saturaţi per 100 grame produs:

Gusto – Pufuleţi cu înveliş de cacao. Snacksuri din mălai extrudat cu 80% înveliş de cacao, conţine 20,4 grame de acizi graşi saturaţi; Gusto – Pufuleţi cu cacao cu zmeură, conţine 20,4 grame de acizi graşi saturaţi;

Gusto – Pufuleţi cu surprize, conţine 15 grame acizi graşi saturaţi;

Gusto – Pufuleţi cu caşcaval, conţine 14,4 grame acizi graşi saturaţi;

Star – Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conţine 14 grame acizi graşi saturaţi; Star – Pufuleţi cu caşcaval, conţine 14 grame de acizi graşi saturaţi;

Mega Image (365) – Snacks din mălai grişat cu brânză, conţine 13,6 grame de acizi graşi saturaţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri