Caută
Close this search box.

De ce desenează Dan Perjovschi în ghetoul de la Pata Rât, de Ziua Romilor

 

Nonconformistul grafician și caricaturist Dan Perjovschi desenează în weekendul 7-9 aprilie în ghetoul Pata Rât, alături de copii și adulți implicați în grupul informal „SOS Pata Rât”, în cadrul unui proiect de artă în spațiul public.

Venirea artistului la Cluj coincide cu manifestația „Locuințe, nu umilințe” organizată de 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor, care se desfășoară vineri, 7 aprilie, ora 11.30 în Piața Unirii. Artistul Dan Perjovschi este disponibil pentru media în timpul muncii sale la Pata Rât.

„Pentru noi e importantă ziua de 8 aprilie pentru că sărbătorim Ziua Internațională a Romilor de pretutindeni. Avem ocazia să povestim, să dansăm, să schimbăm experiențe. Mă bucur și că vine Dan Perjovschi la Cluj pentru că e un artist cunoscut. E bine că lucrează cu copiii, că facem desene împreună și atragem atenția autorităților în ce condiții locuim”, a declarat Linda Greta, de la Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, rezidentă în Pata Rât și implicată în proiectul de artă în spațiul public pe tema locuirii sociale

Dan Perjovschi consideră că face un gest de solidaritate civică:

„Vin în ghetoul Pata Rât din solidaritate. Este o obligație civică pentru mine. Toată lumea trebuie să facă ceva, iar eu pot să desenez. Vreau să învăț despre situația de acolo, despre locuirea segregată, vreau să învăț și de la copii. La Pata Rât, voi desena pe case și pe zidul rampei RADP”, a spus Dan Perjovschi.

„Fac ceea ce fac de dragul copiilor și pentru a transmite mai departe vocea lor celor care nu au avut ocazia să-i audă și să-i cunoască. În weekend, îi invit pe clujeni să vadă rampele toxice și insalubre în preajma cărora au fost mutați copiii și familiile lor, dar și să se alăture copiilor care desenează, pentru un exercitiu de imaginatie in care exista o lume mai buna pentru toata lumea”, îndeamnă Laura Alicu, de la Centrul de Resurse Comunitate, coordonator al proiectului de artă în spațiu public „SOS Pata Rât”

„Fără privilegii! Cer Primăriei să îmi ofere un cabinet parlamentar în Pata Rât, în aceleași condiții în care a evacuat sutele de oameni în cele patru colonii ale ghetoului. Îl însoțesc pe Dan Perjovschi la Pata Rât, căruia îi mulțumesc că a onorat invitația, și îl ajut în transmiterea unui mesaj artistic de solidaritate cu oamenii evacuați forțat. Totodată, alerg la cros, în cadrul Maratonului Internațional Cluj, și sper să fiu ca în alți ani pe podium cu mesajul „SOS Pata Rât”, a declarat Adrian Dohotaru, deputat de Cluj

„SOS Pata Rât” amintește că 42% dintre oamenii din Pata Rât, potrivit unui studiu UNDP din 2012 coordonat de sociologul Cristina Raț, au fost evacuați de autoritățile locale. În România, procentul de locuire publică este de 2% față de media UE de 30%.  Echipa „SOS Pata Rât” opinează că un oraș care își asumă o identitate multiculturală trebuie să fie un oraș accesibil tuturor categoriilor sociale și tuturor etniilor. „SOS Pata Rât” consideră că autoritățile la nivel național și la nivel local trebuie să crească stocul de locuințe publice și să creeze criterii de acces la locuințe care să avantajeze grupurile vulnerabile.

Proiectul de artă în spațiu public „SOS Pata Rât” are trei componente: desenele realizate de Dan Perjovschi și copiii din Pata Rât, o dezbatere pe tema locuirii accesibile și un spectacol de teatru senzorial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri