Caută
Close this search box.

Franța, sondaj: Macron și Le Pen la egalitate în primul tur pentru prezidenţiale

 

Centristul Emmanuel Macron ar face joc egal (23,5%) cu lidera extremei drepte, Marine Le Pen, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, în timp ce reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon (17%), se apropie mai mult de candidatul dreptei François Fillon (19%), potrivit unui sondaj Elabe difuzat miercuri seară, scrie AFP.

Emmanuel Macron înregistrează, totuși, o scădere de două puncte într-o săptămână, iar șefa Fontului Național a pierdut o jumătate de punct, arată Agerpres.

Pe poziția a treia, François Fillon câștigă un punct și ajunge la 19%, potrivit acestei anchete realizate pentru publicația L’Express și BFMTV la o zi după dezbaterea televizată între cei 11 candidați la prezidențiale și la 18 zile de primul tur.

La stânga, Jean-Luc Mélenchon, creditat cu 17% (+2), își continuă ascensiunea (+7 puncte în două luni). Liderul stângii radicale s-a apropiat de François Fillon și l-a lăsat mult în urmă pe socialistul Benoît Hamon (9%,—1).

Suveranistul Nicolas Dupont-Aignan este stabil la 4,5%, în fața troțkistului Philippe Poutou care a urcat un punct la 1,5%. Ceilalți patru candidați sunt creditați fiecare cu 1% sau mai puțin.

Dintre persoanele chestionate, 7% nu și-au exprimat intențiile de vot la primul tur.

În turul al doilea, Emmanuel Macron ar câștiga net cu 62% (-1) din voturi, în fața lui Marine Le Pen, 38%. Dar 21% din subiecți nu și-au exprimat intențiile de vot la turul secund.

Potențialul de participare a urcat la 64% (salt de cinci puncte într-o săptămână) dintre persoanele chestionate care au afirmat că sunt „absolut sigure că vor merge la vot” în primul tur.

Peste două treimi dintre alegători (70%, +3) susțin că sunt siguri de opțiunea lor. Este cazul pentru 81% (-5) dintre votanții lui Marine Le Pen, 81% (+5) ai lui François Fillon, 67% (+5) dintre votanții lui Emmanuel Macron. Printre alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon, rata este de 61% (-1), la fel și pentru Benoît Hamon.

Ancheta a fost realizată on-line la 5 aprilie pe un eșantion de 995 de persoane înscrise pe listele electorale, potrivit metodei cotelor. Marja de eroare este de 1,4 până la 3,1 puncte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri