Caută
Close this search box.

Donald Trump a ordonat lansarea unui atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria

Statele Unite au lansat un bombardament cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacţie la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile, anunţă Pentagonul, aceasta fiind prima operaţiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad.

Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane.

Atacul a vizat o bază aeriană a armatei siriene, fiind o premieră în conflictul militar din Siria.

Preşedintele Donald Trump a îndemnat „toate ţările civilizate” să contribuie la încheierea războiului civil din Siria.

Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.

Baza aeriană atacată de Statele Unite se află în zona Shayrat, în provincia Homs.

Operaţiunea militară este „în interesul vital al Statelor Unite”, a declarat preşedintele Donald Trump.

„Ţinta vizată are legătură directă cu atacul chimic oribil” produs în urmă cu câteva zile, a comunicat Preşedinţia Statelor Unite.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a avertizat, joi, că ar putea ordona intervenţii militare atât împotriva regimului Bashar al-Assad, căruia îi atribuie recentul atac chimic şi alte atrocităţi din Siria, cât şi contra Coreei de Nord, care dezvoltă programe militare în domeniile balistic şi nuclear.

„Cred că ceea ce s-a întâmplat în Siria este o ruşine pentru omenire, iar (preşedintele Bashar al-Assad – n.red.) este acolo, cred că el conduce lucrurile, deci cred că ceva trebuie să se întâmple”, a declarat Donald Trump joi seară, la bordul avionului prezidenţial, Air Force One, în timp ce se deplasa de la Washington D.C. spre reşedinţa sa din Mar-a-Lago (Palm Beach, Florida), unde se va întâlni cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

„Ceea ce a făcut Bashar al-Assad este teribil. Ce s-a întâmplat în Siria este într-adevăr una din cele mai groaznice crime şi nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu trebuie să se permită aşa ceva”, a spus Donald Trump, citat de cotidianul The Washington Times.

Administraţia Donald Trump susţine că regimul Bashar al-Assad este responsabil de presupusul atac chimic din regiunea Khan Sheikhoun (provincia Idlib), soldat, potrivit organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu moartea a 72 de persoane. Siria şi Rusia au negat orice implicare, afirmând că atacul a fost comis de insurgenţii susţinuţi de Occident. De altfel, arsenalul chimic sirian a fost distrus de câţiva ani, la solicitarea Occidentului şi sub monitorizarea inspectorilor internaţionali.

Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, a acuzat Statele Unite, Israelul şi Uniunea Europeană de susţinerea „teroriştilor” implicaţi în războiul civil sirian, subliniind că singura opţiune pe care o are este „victoria”.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri