Caută
Close this search box.

Programe noi de sănătate pentru afecțiuni mintale și neurologice degenerative

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate își propune, pentru perioada următoare, să continue și să dezvolte propriile programe naționale de sănătate curative care țintesc anumite afecțiuni mintale și neurologice degenerative.

Anunțul a fost făcut vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a ales ca temă a zilei din acest an depresia și bolile mintale. Incidența tulburărilor psihice și de comportament este într-o creștere alarmantă, la nivel global, în ultimul deceniu, a precizat CNAS, prin intermediul unui comunicat.

Totodată, CNAS își propune ca, în colaborare cu profesioniștii din domeniu, să perfecționeze cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării și tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice și de comportament.

„Multe din bolile mintale pot fi vindecate sau ținute sub control, dacă sunt diagnosticate și tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viață normală, cu sprijinul profesioniștilor din domeniu, dar și al societății”, a declarat președintele CNAS, Marian Burcea.

Conform datelor CNAS, din totalul de 9,1 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 (sub 5%) au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

„Studiile sociologice arată că în România persoanele cu simptome de tulburări psihice și de comportament sunt expuse atitudinilor negative, excluziunii și blamului social. Deoarece chiar și simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ, tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate”, a menționat sursa respectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri