Caută
Close this search box.

Spania: ETA depune armele, fără ca guvernul să ofere ceva în schimb

 

Organizația separatistă bască ETA depune sâmbătă armele, după patru decenii de luptă armată, soldate cu 829 de morți, dar guvernul de la Madrid nu oferă în schimb niciun avantaj politic, transmite AFP.

„ETA să știe că nu are nimic de aștepta de la guvern. Nu va obține niciun avantaj, niciun beneficiu politic” de pe urma dezarmării unilaterale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al executivului spaniol, ministrul culturii Inigo Mendez de Vigo. „Să se dezarmeze, să se dizolve, să ceară iertare și să ajute la lămurirea crimelor care nu au fost elucidate. Nu va obține nimic de la un stat democratic cum este Spania”, a repetat el poziția cunoscută a cabinetului condus de premierul Mariano Rajoy, potrivit Agerpres.

ETA, acronimul Euskadi Ta Askatasuna (Țara Bascilor și Libertate) a anunțat joi seara că va depune armele, printr-o scrisoare către BBC, confirmând astfel anunțul făcut de militantul ecologist basc din Franța Txetx Etcheverry și de guvernul regional basc din Spania.

Practic, dezarmarea ar urma să constea în transmiterea către justiția din Franța a informațiilor privind locurile unde sunt ascunse armele ETA.

Separatiștii basci, organizați în ETA în 1959, au anunțat renunțarea la lupta armată pentru independență în 2011, dar nu au predat armele. În schimbul acestui ultim pas, organizația cerea negocieri asupra celor aproximativ 360 de membri aflați încă în închisori în Spania și Franța, precum și amnistierea celor clandestini. Ambele țări au refuzat orice tratative pe această temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri