Caută
Close this search box.

Vivaldi si Piazzola : Anotimpurile

Orchestra de Camera Radio va invita miercuri, 12 Aprilie, ora 19 , la Sala Mihail Jora la o paralela a doua lucrari inspirate de aceeasi tema: Anotimpurile.

Antonio Lucio Vivaldi scrie Anotimpurile in 1721 din dorinta de a oferi ascultatorului transformarea perceptiei vizuale intr-una auditiva. Descrierea fiecarei stari in timp de primavara, vara, toamna si iarna se dovedeste a fi inteleasa de generatii intregi care au facut ca aceasta lucrare sa fie una dintre cele mai audiate si iubite ale compozitorului baroc venetian.

Nascut in Argentina in 1921, Astor Piazzola a fost un genial compozitor al muzicii de tango, plin de originalitate si inspiratie neegalata. El scrie in 1970 o prelucrare a operei  lui Vivaldi, intitulata „Anotimpurile din Buenos Aires”, cu influenta revolutionara a muzicii argentiniene, cu limbaj ritmic si colorat.

Ambele lucrari prezinta o provocare pentru solistii violonisti date fiind pasajele de virtuozitate, sensibilitate, ritm si admosfera descrisa prin sunete. Simina Croitoru si Gabriel Croitoru sunt doi invitati de seama ai Orchestrei Radio cu care vor colabora si in aceasta seara.

Partea a doua a programului ne intoarce intr-o perioada a clasicismului prin Simfonia nr. 1 in re major de Carl Philipp Emanuel Bach. Cel de al cincilea copil al mareului Johan Sebastian Bach continua traditia tatalui sau dar are o abordare personala, expresiva si adesea instigatoare, numita „empfindsamer still” (stil sensibil) care aplica principii retorice si dramatice in discursul muzical.

Maestrul dirijor  Gian Luigi Zampieri este reprezentant al scolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii  discipoli ai lui Franco Ferrara. Si.a continuat studiile cu mari maestri – Francesco de Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski si Leonard Bernstein si a dirijat pe mari scene ale lumii : Orchestra Sinfonica de Riberao Preto- Brazilia, Opera din Roma, Hayfa Sumphony Orchestra – Israel, Orchestra Filarmonica din Cracovia-Polonia, Orchestra Universitatii Mexico City, Orquestra di Euskadi – Tara Bascilor, Filarmonicile din Bucuresti, Craiova, Orchestra de Camera Radio cu care, in 2011 a prezentat in prima auditie absoluta propria compozitie „Non nobis Domine, portret al lui Jacques de Molay”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri