Caută
Close this search box.

Mureşan: „BCE să se concentreze mai mult pe statele din afara zonei euro atunci când vorbește despre viitor“

Deputatul european Siegfried Mureșan, numit raportor al Grupului PPE din Parlamentul European pe Raportul anual al Băncii Centrale Europene din 2016, a declarat, aseară, după schimbul de opinii din Parlamentul European cu vicepreședintele BCE, Vitor Constâncio, că Banca Centrală Europeană ar trebui să se concentreze mai mult pe statele din afara zonei euro, precum România, atunci când vorbește despre viitorul zonei euro.

„În prezent, rapoartele anuale ale Băncii Centrale Europene nu se concentrează deloc pe statele din afara zonei euro și pe perspectivele acestora de a adera la moneda unică în viitor. Multe dintre aceste state, inclusiv România, vor îndeplini în curând toate criteriile de eligibilitate și și-au exprimat deja dorința de adera la zona euro în viitorul apropiat. De aceea, consider că, atunci când discută despre viitorul și perspectivele zonei euro, Banca Centrală Europeană ar trebui să se concentreze mai mult pe situația statelor membre UE din afara zonei euro care vor să adopte moneda euro cât mai repede cu putință. Eforturile de integrare în această zonă a statelor membre UE și dezbaterile pe această temă nu trebuie să aibă loc doar în statele candidate, ele trebuie să fie o preocupare permanentă instituțională și la nivelul BCE. De aceea mă aștept ca, la toate nivelurile Băncii Centrale Europene, să existe o preocupare zilnică despre cum ajutăm statele candidate să îndeplinească toate criteriile de convergență. Moneda unică europeană trebuie să devină o realitate la nivelul tuturor statelor UE care și-au asumat adoptarea ei, dar, pentru aceasta, toate instituțiile comunitare responsabile, alături de statele membre, trebuie să lucreze împreună și să depună eforturi reale și vizibile de la an la an, care să se regăsească, de asemenea, în rapoartele de activitate pe care BCE ni le prezintă”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după schimbul de opinii de aseară cu vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constâncio, în cadrul ședinței Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European.

Deputatul european Siegfried Mureșan a fost numit, la sfârșitul săptămânii trecute, raportor al Grupului Partidului Popular European (PPE) asupra raportului Parlamentului European privind Raportul anual pentru 2016 al Băncii Centrale Europene. Aseară a avut loc prima discuție în Parlamentul European despre raportul anual pentru anul 2016 al BCE, împreună cu vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constâncio, în cadrul ședinței Comisiei pentu afaceri economice și monetare. Raportul Parlamentului European privind Raportul anual pentru 2016 al Băncii Centrale Europene urmează a fi adoptat în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, cel mai probabil, în luna octombrie 2017, iar în plenul Parlamentului European, în noiembrie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri