Caută
Close this search box.

Şcoala de medicină clujeană, cu renumele terfelit în presa franceză. Replica UMF

Prestigioasa şcoală de medicină clujeană îşi vede renumele tăvălit în presa franceză. Postul France 2 susţine că pregătirea de care au parte studenţii străini care învaţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj este sub standardele franceze şi lasă de dorit.

România a devenit un Eldorado pentru studenţii francezi care nu reuşesc să intre la facultăţile de medicină din ţara natală, afirmă postul francez de televiziune France 2. Într-un reportaj realizat la Facultatea de Medicină de la Cluj, jurnaliştii din Hexagon afirmă că pregătirea primită aici este sub standardele franceze. Medici şi cadre din Ministerul Sănătăţii spun că unora dintre absolvenţii de la Cluj, reveniţi în Franţa pentru stagiatură, le lipseau noţiuni elementare.

1.200 de studenţi din Hexagon urmează cursurile în limba franceză susţinute de profesori români, la Facultatea de Medicină de la Cluj. Majoritatea, afirmă France 2, sunt studenţi care nu au reuşit să intre la facultăţi de medicină din Franţa. Unii recunosc deschis că acesta este motivul pentru care au ales Clujul, potrivit France 2, citat de digi24.ro.

În Franţa, doar 10% dintre candidaţi sunt admişi la facultăţile de medicină, dar studiile sunt gratuite. În schimb, la Cluj, chiar dacă plătesc 5.000 de euro pe an, sunt admişi cu un simplu concurs de dosare. Şi, pentru că România e membră UE, diplomele lor vor fi recunoscute automat în Franţa. Iar numărul studenţilor francezi de la Cluj a crescut cu 50% într-un an, mai arată jurnaliştii de la France 2.

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca răspunde acuzaţiilor din presa franceză.

„Există o sumă de experiențe pozitive cu absolvenții noștri care lucrează în Franța, în multe alte spitale din Europa. Noi, știți, chiar ne plângem că pierdem foarte, foarte mulți absolvenți de la Medicină. Evident că acest proces nu ar putea avea loc dacă calitatea profesională a acestora nu ar fi cea pe care o așteaptă angajatorii din țările respective”, afirmă Conf. Dr. Valentin Cernea, prorector UMF Cluj-Napoca.

La rândul lor, studenţii francezi care învaţă la UMF sunt mulţumiţi de şcoala pe care o fac în România.

„Cred că este o universitate foarte bună. Eu am făcut un an în Franța și când am venit aici să fac din nou primul an aveam aceleași subiecte”, spune o studentă din Franţa.

„Nu e mai ușor, e diferit. Pentru mine cursurile sunt mai bune decât cele din Franța pentru că facem mai multă practică”, adaugă un coleg francez, potrivit digi24.ro.

FOTO: joinumfcluj.ro

Un răspuns

  1. Spaga la Ambulanta Cluj: Un medic a fost prins in flagrant cand lua bani de la cioclii
    (…)_________________–––––––-________________
    Precis ca asta era medic francez, venit sa lucreze in Romania….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri