Caută
Close this search box.

Gabriela Firea îi ia de urechi pe operatorii de la REBU

 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a comentat miercuri situația din Sectorul 4, unde REBU a anunțat colectarea deșeurilor menajere doar până pe 10 aprilie, subliniind că niciun operator de salubritate, prin contract, nu are dreptul să-și încheie instantaneu activitatea.

„În momentul în care un operator de salubritate își încetează activitatea din diferite motive — toate fiind cuprinse ca și posibilități într-un contract — el nu are voie, potrivit legii și regulamentului de salubritate încheiat și semnat de către toți la nivelul Primăriei Generale a Capitalei, să își înceteze brusc activitatea, ci treptat, pe faze, până la preluarea completă a activității de către următorul operator de salubritate. Ceea ce se întâmplă acum, în această perioadă, la Sectorul 4 nu este normal, nu este legal, este un abuz. Este vorba chiar de o societate care 50% este a Consiliului General, 50% — un partener german. (…) Aceasta este legislația, și europeană, și națională, precum și regulamentul de salubritate. Sub nicio formă nu există posibilitatea ca cetățenii să nu mai poată să beneficieze de pubele, așa cum s-a întâmplat în Sectorul 4”, a precizat edilul general, în cadrul forumului „Capitala verde. Investiții în mediu pentru București”, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că Primăria Generală a reamintit operatorului de salubritate aceste principii.

„Eu sunt convinsă că vor lua măsurile legale, în perioada următoare. Chiar ieri în ședința de Consiliu General am schimbat o parte din conducere, mă refer la AGA și la CA, adică reprezentanții noștri, ca un semnal că nu putem să acceptăm. Suntem parteneri, mergem pe principii de colegialitate, dar singurul principiu asupra căruia nu abdic este cel al sănătății și siguranței cetățenilor din Capitală”, a precizat Firea.

La rândul său, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a semnalat dificultățile cu care se confruntă în acest domeniu.

„Încercăm să avem contract de salubrizare la sector de la începutul lunii august. Încă nu avem. În noiembrie o procedură s-a anulat din cauză că nu a venit niciun ofertant, iar acum suntem în instanță. În timpul acesta, societatea de salubrizare de la sector (…) mai mult se preface decât face. (…) Vine vara și vin căldurile și eu am mii de tone de gunoi pe care nu le pot lua. Trebuie să folosesc posibilitățile limitate pe care le permite legea și să fac contract cu 150 de deținuți care să îi ajute pe oamenii pe care îi am eu să ducă gunoiul, după care trebuie să găsesc și o soluție să îl duc la groapă. În același timp, avem tot felul de instituții care își dau cu părerea și aplică amenzi și care, în loc să ajute, mai mult încurcă. Eu cred că legislația noastră este făcută prost și făcută nu în sensul de a te ajuta să faci ceva, ci în sensul de a-i împiedica pe unii, în condițiile în care ei ar vrea să facă ceva prost sau ilegal”, a susținut el.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a declarat pe 6 aprilie că instituie stare de alertă din cauza faptului că REBU, firma care asigură curățenia în zonă, nu respectă programul de salubrizare stradal. În aceeași zi, REBU anunța că va colecta deșeurile menajere până pe 10 aprilie, inclusiv, conform contractului în vigoare, care expiră la această dată, și că a propus continuarea activității, însă autoritatea locală a refuzat.

Pe 25 august, Consiliul General al Municipiului București a adoptat un proiect de hotărâre potrivit căruia, începând cu 15 octombrie 2016, competențele privind înființarea, organizarea, atribuirea și derularea activităților serviciului public de salubrizare în sectorul 5, preluate de Municipiul București prin Hotărârea CGMB 275/2014, revin Consiliului Local Sector 5.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri