Caută
Close this search box.

Gabriel Oprea s-a temut să pronunţe la Antena 3 numele lui Kovesi şi Coldea

gabriel oprea

După dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic, care scria recent în “Evenimentul zilei” că, în decembrie 2009, în seara turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, înalţi demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea pentru a-l ajuta pe Traian Băsescu să câştige alegerile în faţa lui Mircea Geoană, aseară, fostul vicepremier Gabriel Oprea a “lămurit” lucrurile la Antena 3, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea. Deşi în urmă cu o săptămână promisese solemn că va fi prezent în studioul Antena 3 pentru a spune adevărul, aseară Gabriel Oprea şi-a încălcat promisiunea şi a avut doar o intervenţie telefonică la emisiunea “Sinteza Zilei”. Extrem de rezervat, cu un glas ce trăda teamă, Oprea a a refuzat să răspundă dacă i-a invitat personal la el acasă pe Florian Coldea şi pe Laura Codruţa Kovesi în seara în care se decidea soarta controversatelor alegeri prezidenţiale din anul 2009, câştigate la mustaţă de Traian Băsescu în faţa lui Mircea Geoană.

Ulterior dialogului dintre Gâdea şi Oprea, rugat public să lămurească dacă în seara respectivă el i-a dus acasă la fostul vicepremier pe Coldea şi pe Koveşi, fostul şef al SRI, George Maior a refuzat să intervină în direct și i-a transmis realizatorului emisiunii “Sinteza Zilei” mesajul că „dacă va fi cazul, voi face declarații acolo unde voi fi chemat în mod oficial”.

In cele ce urmează, magnanews.ro vă prezintă dialogul dintre Mihai Gâdea şi Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea: Fac o declaraţie, aşa cum ne-am înţeles. A fost o simplă cină. Nu i-am organizat ziua de naştere sau ziua de sfânt domnului Onţanu. A fost o cină, s-a servit masa, ne-am uitat la televizor, normal, i-am spus „La mulţi ani !” domnului Onţanu. V-am spus persoanele pe care eu, Gabriel Oprea, le-am invitat: domnul Maior, domnul Dîncu, domnul Iordănescu, domnul Andronic, domnul Onţanu. Cu riscul de a dezamăgi, a fost o întâlnire informală.

Mihai Gâdea: Au fost sau nu la această cină domnul Coldea şi doamna Kovesi?

Gabriel Oprea: Încă o dată vă spun, domnule Gâdea: la această cină, eu, Gabriel Oprea, pe aceste persoane le-am invitat.

Mihai Gâdea: Doamna Kovesi şi domnul Coldea au venit neinvitaţi de dumneavoastră?

Gabriel Oprea: Eu cred că am foarte clar în ceea ce am spus.

Mihai Gâdea: Nu puteţi infirma că doamna Kovesi şi domnul Coldea au fost la dumneavoastră acasă, deci au venit din proprie iniţiativă?

Gabriel Oprea: Am făcut o declaraţie, am fost corect, având în relaţia personală cu dumneavostră, şi cred că am făcut clarificările respective. A fost o întâlnire informală, a fost o cină, se va dovedi acest lucru, nu a fost nimic politic. Am servit masa şi ne-am uitat la televizor.

Mihai Gâdea: Cum se va dovedi acest lucru?

Gabriel Oprea: Înţeleg că există şi o comisie, sunt prestări sub jurământ. A fost o cină, nimic mai mult. Eu am invitat aceste persoane. Încă o dată: nu vreau să dezamăgesc şi nu vreau să intru în contradictoriu cu dumneavoastră.

Mihai Gâdea: Poate că dumneavostră nu aţi participat la acele discuţii care nu ar fi fost în conformitate cu ceea ce doreaţi dumneavostră să se discute, dar e posibil ca în biroul în care s-au retras domnul Andronic, împreună cu domnul Maior, domnul Coldea şi doamna Kovesi să fi fost şi alte discuţii referitoare la alegeri?

Gabriel Oprea: Eu înţeleg şi momentul, înţeleg şi supărările lui Dan Andronic. Am şi eu supărările mele, dar trebuie să spun adevărul. A fost o simplă cină în 6 decembrie şi nimic mai mult.

Mihai Gâdea: Deci e o simplă coincidenţă că era seara alegerile şi că directorul SRI, prim-adjunctul SRI şi procurorul general erau la dumnevoastră?

Gabriel Oprea: Cred că am fost destul de clar. Am intrat din respect pentru dumnevoastră şi pentru ascultătorii dumneavostră.

Mihai Gâdea: Veţi merge la comisie dacă veţi fi invitat?

Gabriel Oprea: Nu ştiu dacă merg sau nu la comisie, dar nu am nimic de ascuns.

 

DAN ANDRONIC:  Cred că de-abia acum ați înțeles ce înseamnă presiunea celor din „Noi suntem Statul !”

Sesizând intervenţia ezitantă a lui Gabriel Oprea, Dan Andronic a postat pe pagina sa de Facebook, în timpul emisiunii “Sinteza Zilei”, un mesaj interesant privind scandalul fraudării alegerilor prezidențiale din 2009.

”Îi răspund în direct lui Mihai Gâdea:
1. Laura Codruța Kovesi a fost la Gabriel Oprea acasă în noaptea de 6-7 Decembrie 2009. Însoțită de adjunctul ei de la PG.
Dacă Gabi Oprea spune că vrea să spună adevărul ar trebui să o facă.
2. Supărările mele, cum le zice el, sunt și ale lui. Sau cel puțin eu așa am înțeles din ceea ce am vorbit. Dacă spune că vrea să spună adevărul ar trebui să o facă…
3. În aceea casă nu am fost doar noi doi. Alături de Maior, Coldea, Dâncu au fost și alte persoane.
4. Vă dați seama ce ar însemna ca niște oameni să se rupă de cele din trecut și să înceapă să vorbească?
Cred că de-abia acum ați înțeles ce înseamnă presiunea celor din ” Noi suntem Statul!” în condițiile în care Oprea nu-i un fricos!”, a scris Dan Andronic.

Ulterior, Andronic a intrat în direct la Antena 3 și a rememorat seara alegerilor prezidenţiale din 2009, petrecută „la o cină”, acasă la Gabriel Oprea, alături de Kovesi, Maior, Coldea și alte persoane importante precum Eugen Nicolicea, Anghel Iordănescu și alții.

”Eu am încercat doar să redau faptele așa cum sunt. Sincer, nici eu nu m-am așteptat la această reacție, dar asta arată și că există foarte multe traume legate de 2009. (…) Când am ajuns acolo, l-am găsit și pe Maior, și pe Coldea și pe Kovesi în același loc. Am ajuns acasă la Gabriel Oprea între orele 21.30 și 22.00. (…) Era un context în care nu se sărbătorea nimic pentru că ce s-a întâmplat atunci a fost totul pe muchie de cuțit și într-o atmosferă extrem de tensionată. (…) Nu avea nimeni chef de sărbătorit victorii pentru că lucrurile nu erau calme. Vă aduc aminte ce ceea ce făceau Antena 3 și Realitatea TV, care erau convinse că Geoană a câștigat alegerile”, a spus Dan Andronic.

Întrebat ce făcea Coldea în biroul lui Oprea, Andronic a declarat: ”Se primeau telefoane, toate discuțiile erau legate de ceea ce se întâmplă din punct de vedere politic. Când cineva primea un telefon ieșea din încăpere. Era o încăpere destul de mică și era chiar aglomerat. Nu pot să vă spun ce vorbeau și cât vorbeau și cu cu cine vorbeau, însă totul avea legătură cu contextul electoral”, a mai spus Andronic.

El a subliniat că nu a vorbit despre o fraudare a voturilor, ci despre o implicare a unor înalți funcționari ai statului în procesul electoral. „Dacă aveau ce să caute toți acești oameni într-o singură încăpere în noaptea alegerilor e o discuție pe care ar fi bine să o purtăm”, a mai spus Andronic.

MIRCEA BADEA: „Lui Oprea îi tremurau izmenele (…) Nu a avut curaj să pronunțe numele Kovesi și Coldea”

La finalul emisiunii “Sinteza Zilei”, rugat să comenteze intervenţia lui Oprea, Mircea Badea a şters pe jos cu fostul vicepremier. ”Am văzut și eu cum arată un general de patru stele în România. Deci, domnul general nu a avut curaj să pronunțe numele Kovesi și Coldea. Nu a putut să răspundă cu da sau nu dacă s-au aflat la el în casă în noaptea alegerilor. Replica lui Oprea este de gâgă. (…) Este un gâgă domnul acesta general cu patru stele, la fel de mare cum este doamna Kovesi. Care întrebată fiind pe stradă la Ploiești dacă a fost în noaptea alegerilor acasă la Oprea a spus că e în timpul ei privat și în spațiul ei privat. Acești oameni nu sunt în stare să își asume nimic. Lui Oprea îi tremurau izmenele de n-a putut să spună numele acestea două”, a comentat Mircea Badea.

Dragnea şi Tăriceanu vor comisie de anchetă parlamentară

Reamintim că după dezvăluirile lui Dan Andronic, atât preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cât şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au declarat public faptul că informaţiile respective vizând alegerile prezidenţiale din 2009 trebuie să fie investigate de o comisie parlamentară. „Faptul că Traian Băsescu a confirmat (n.r. – informaţiile lui Dan Andronic) ne dă toată justificarea pentru a înfiinţa această comisie de anchetă. Mi se par lucruri foarte grave şi vreau să chemăm la audieri absolut toate persoanele despre care avem informaţii sau despre care pot apare informaţii în zilele următoare în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la acele alegeri”, declara Dragnea, recent, la Antena 3.

Cel mai probabil, la comisia parlamentară de anchetă vor fi audiaţi, Laura Codruţa Kovesi, Traian Băsescu, George Maior, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, şeful STS, Marcel Opriş, Vasile Blaga, dar şi alte persoane.

De altfel, şi comisia parlamentară pentru controlul SRI a anunţat că va face o anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, însă preşedintele comisiei, Adrian Ţuţuianu (PSD), a precizat că cel care a aruncat pe piaţă informaţiile privind posibila implicare a SRI şi DNA în cofruntarea electorală din 2009, jurnalistul Dan Andronic nu va audiat, deoarece acest lucru ar fi inutil “în condiţiile în care s-a anunţat deja constituirea unei comisii de anchetă care să lămurească modul în care Traian Băsescu a câştigat cel de-al doilea mandat prezidenţial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri