Caută
Close this search box.

Arhitectul Brexitului, Nigel Farage, nu candidează la parlamentarele anticipate

Nigel Farage

 

Fostul lider al partidului eurofob UKIP Nigel Farage, mare arhitect al Brexitului, a anunțat joi că nu se va prezenta la viitoarele alegeri parlamentare anticipate de la 8 iunie din Marea Britanie, relatează AFP.

Tenorul eurosceptic, 53 de ani, a explicat în cursul emisiunii sale zilnice de la postul de radio LBC că preferă să apere Brexitul la Strasbourg în calitatea sa de eurodeputat, mai degrabă decât la Parlamentul de la Westminster al cărui membru nu a fost niciodată.

Și asta nu pentru că nu a încercat, deoarece cofondatorul UKIP a candidat de șapte ori la legislativele din Marea Britanie, fără să fie ales vreodată.

„Vreau să exercit maxim de presiune asupra Parlamentului European (…) și de aceea nu mă voi prezenta la aceste alegeri legislative”, a declarat el la microfonul postului de radio LBC.

Un obișnuit al ieșirilor zgomotoase, Farage s-a făcut remarcat în urmă cu două săptămâni la Parlamentul European când, purtând în picioare ciorapi în culorile drapelului britanic, a comparat Uniunea Europeană cu „mafia”, pentru ca ulterior să-și retragă termenul, dar numai pentru a-l înlocui cu cel de „gangsteri”.

Susținător al președintelui american, Donald Trump, el a fost liderul carismatic al UKIP până în iulie, cu câteva zile după referendumul de la 23 iunie când aproximativ 52% dintre britanici s-au pronunțat în favoarea Brexitului.

Ulterior, partidul, lipsit de rațiunea de a fi odată cu ieșirea Marii Britanii din UE, este măcinat de diviziuni ceea ce l-a obligat pe Farage să revină pentru scurt timp ca lider interimar.

Victorios la alegerile europene din 2014, UKIP, al treilea partid al țării după legislativele din 2015 cu 13% din voturi, ar fi votat numai de 7% dintre alegători, potrivit ultimului sondaj YouGov publicat joi.

Legislativele de la 8 iunie au fost convocate la inițiativa premierului britanic, Theresa May, care încearcă să își consolideze majoritatea parlamentară de 17 locuri pentru a avea „o mână mai bună” la negocierea Brexitului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri