Caută
Close this search box.

Echipe mobile asigură asistenţă medicală femeilor gravide consumatoare de droguri

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) dezvoltă, începând din luna martie 2017, Programul de intervenţie rapidă şi în rândul femeilor gravide consumatoare de droguri, care se află în maternităţi şi pentru care vor fi asigurate inducţia şi menţinerea tratamentului cu metadonă, după evaluarea medicală, psihologică şi socială a acestora informează printr-un comunicat de presă ANA.
În acest sens, au fost contactate principalele maternităţi din Bucureşti: Spitalul Cantacuzino, Spitalul  Judeţean Ilfov, Spitalul Sf. Ioan, Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Al. Rusescu”, Clinica Polizu, Spitalul Giuleşti, Spitalul Filantropia, în vederea colaborării şi asigurării tratamentului substitutiv cu metadonă femeilor gravide consumatoare de droguri.
În cadrul acestui Program de intervenţie rapidă vor fi asigurate următoarele servicii: testarea prezenţei drogurilor, servicii medicale de bază, întreruperea consumului de droguri sub control medical şi menţinerea abstinenţei în sistem ambulatoriu, administrarea de tratament substitutiv cu metadonă, informarea şi educarea beneficiarelor pentru prevenirea infecţiilor cu transmitere pe cale sangvină sau sexuală – HIV, hepatita B şi C, promovarea unui stil de viaţă sănătos, precum şi coordonarea asistenţei persoanelor consumatoare de droguri în reţeaua locală de asistenţă medicală, psihologică şi socială.
De asemenea, la Maternitatea Polizu, specialiştii ANA au prezentat, în cadrul raportului de gardă al medicilor obstretico-ginecologi şi asistenţilor medicali, principalele obiective ale Programului de intervenţie rapidă în rândul femeilor gravide consumatoare de droguri, care se află în maternităţi.
Cadrele medicale şi-au exprimat întreaga deschidere în a colabora cu specialiştii ANA şi au apreciat acest tip de program ce vine în întâmpinarea complicaţiilor cauzate de consumul de droguri şi a bolilor asociate acestui consum, care se transmit de la mamă, la nou-născut.
Asigurarea tratamentului substitutiv pentru gravidele consumatoare de droguri generează beneficii asupra mamei şi copilului şi reduce, deopotrivă, costurile sociale, de sănătate publică.

Un răspuns

  1. Situatia face parte din acele putine cazuri in care avortul trebuie incurajat, o mama consumatoare de droguri(in special de mare risc, opioide, cocaina, etc.) -mai ales in timpul graviditatii, are sanse f. mari sa nasca un copil cu probleme insurmontabile, iar metadona este doar un substituent al heroine, singura optiune este intreruperea totala a consumului de droguri, insa daca aceasta se face in lunile inaintate, nu mai are nicio valoare…Mai mult, daca pentru populatia generala , consumul de droguri trebuie considerat ca actiune cu risc personal(si considerat mai degraba „boala” ce trebuie tratata) femeile gravide toxicomane trebuie criminalizate si condamnate cu inchisoare si dezintoxicare fortata, pentru ca ele, din intentie si suprema nepasare ,vor adduce mari neajunsuri viitorului copil9(deci altei personae) si -prin costuri- intregii societati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri