Caută
Close this search box.

Presa franceză, despre rezultatul alegerilor: Un mare big bang. Dreapta este K.O.

 

Calificarea lui Emmanuel Macron şi Marine Le Pen pentru turul al doilea al prezidenţialelor din Franţa este comparată de presa franceză cu un „big bang” lăsând „dreapta K.O.” şi stânga la pământ.

„Big bang” sau „marele salt în gol”, a scris cotidianul economic Les Echos, care considera primul tur al alegerilor expresia unei „profunde lehamite de ‘sistem’, o renunţare definitivă la trecut”.

„Alegătorii au optat duminică pentru un nou început al vieţii politice franceze aşa cum era ea structurată de la începutul celei de-a V-a Republici”, a continuat jurnalul, preluat de ziare.com.

„Acest rezultat constituie un cutremur ale cărui replici vor fi de durată”, a fost de părere cotidianul catolic La Croix.

Jurnalul liberal L’Opinion a subliniat că „alegătorii francezi au deschis, duminică, 23 aprilie, o pagină cu totul nouă din istoria celei de-a V-a Republici, eliminându-i de la prezidenţiale pe toţi reprezentanţii partidelor politice care, sub un nume sau altul, au guvernat în deceniile trecute”.

„Dreapta K.O.” a scris cotidianul de dreapta Le Figaro care a constatat că, „prin urmare, a fost pierdut ceea ce era de nepierdut”.

„În timp ce dorinţa de alternanţă, după un mandat de cinci ani considerat dezastruos, nu a fost niciodată atât de puternică, pentru prima dată în istoria sa (dreapta) nu va fi reprezentată în turul al doilea al prezidenţialelor”, a adaugat Le Figaro.

În poziţie de favorit, Emmanuel Macron este acum „la o treaptă” de putere, a titrat pe prima pagină Liberation.

„În turul al doilea se vor înfrunta deci social-liberalismul şi naţionalismul, deschiderea şi închiderea, Europa unită şi Franţa singură”, a explicat cotidianul de stânga care a adăugat că, „în principiu, cu ajutorul republicanilor din toate partidele, junele prim al alegerilor a câştigat în faţa zgripţuroaicei”.

Dar, a nuanţat imediat, „FN a realizat cel mai important scor din istoria sa la prezidenţiale. Iar dacă lupta se schimbă într-o confruntare popor-elite, cine poate prevesti rezultatul cu siguranţă? Într-un decor nou, orice este posibil. Altfel spus, vigilenţă”.

Un „Niciodată” fără ambiguitate barând o poză a Marinei Le Pen se afişează pe prima pagină a cotidianului comunist L’Humanite care lansează acest apel: „Să ne unim pentru a-i bara drumul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri