Caută
Close this search box.

Agricultură ultimul răcnet

Țăranul a cumpărat grăunţe şi, cum îi stă în obicei, le-a îngropat în pământ.

Apoi s-a pus pe aşteptat.

Văzând, după vreo două săptămâni, că porumbul n-are de gând nici să răsară, darămite să ascundă calul cu călăreţ cu tot, cum aflase demult din Citirea de-a treia, s-a scărpinat în creştet. „!!!” şi-a zis.

După încă o săptămână, la faţa locului se făcuse ciuboţica cucului de ţi-era mai mare dragul s-o priveşti. O agricultură ultramodernă, demnă de pragul mileniului trei, este și corectă politic. Adică nu face discriminări, nu ţine seama de soiul plantei. Ciuboţica cucului s-a nimerit, ciuboţica cucului să fie!

Ce-o fi însă cu grăunţele de le-am îngropat acu’ ceva vreme? La asta ţăranul nu mai ştia ce să răspundă. După alte câteva săptămâni, omului nostru îi ieşise o bubă măricică în creştet de-atâta scărpinat.

Şi-a pus cămaşa bună şi ciorapi de lână. În locul unde cinase o molie a aplicat o bucăţică de izolirband adusă de nepoţi de la oraş. Astfel gătit, a bătut opt kilometri peste deal, ca să-l ia mai întâi cu frumosul, apoi de beregată pe şeful unităţii care-i vânduse grăunţele. „Uite-aşa, aşa…” au stat ei la taifas. Şeful de unitate, copil de ţăran, plecat de mic din sat, era aproape cu inima de problemele ţăranului şi ale agriculturii în general. „Şi zici că n-a răsărit?” „Nţ!” „Hm…” „Păi, da!”

Şeful de unitate a izbucnit în plâns. Nu ştim de ce, nimeni nu ştie. Avea o sensibilitate când venea vorba despre porumb. Tulburat, ţăranul s-a gândit că ar fi deplasat să aducă în discuţie banii, iar despre luatul de beregată nici nu se mai punea problema. Nu era chiar familiarizat cu sintagma „gest deplasat”, însă îi simţea semnificaţia şi o adapta gândirii sale agricole.

„O să mă duc acasă, poate între timp a răsărit porumbul acela. Dacă nu, viu altădată”. S-au despărţit cu greu, după multe îmbrăţişări.

La câmp, lucrurile erau tot cum le lăsase. Nu răsărise nimic. Curios, ţăranul a scurmat pământul cu degetele, să vadă ce se întâmplă. Un gând cumplit îl fulgerase: dacă grăunţele încolţiseră invers şi-acum porumbul creştea necontrolat spre alt continent? Citise, tot într-a treia, că globul e rotund şi pe partea cealaltă se află America. Ar fi putut să ceară nişte despăgubiri, în dolari. O bază legală, ce să zic, ar fi fost…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri