Caută
Close this search box.

Alegeri Franţa. Emmanuel Macron a obţinut 23,75, iar Le Pen 21,53 din voturi

 

Candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obţinut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa, urmat la mică distanţă de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %, conform rezultatelor finale comunicat de Ministerul francez de Interne, potrivit Reuters.

François Fillon, candidatul formaţiunii Republicanii (LR, centru-dreapta) se clasează pe locul al treilea, cu 19,91% din voturi, fiind urmat de Jean-Luc Mélenchon, candidatul mişcării civice France Insoumise (Franţa Nesupusă, extremă-stânga), cu 19,64%.

Socialistul Benoît Hamon a luat 6,35% din voturi.

Prezenţa la urne a fost de 78,69% din totalul persoanelor cu drept de vot, informează cotidianul Le Figaro, preluat de Mediafax.

Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice În Mişcare! (En marche!, liberal-socială), a facut duminică un apel la patrioţi să-l susţină în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial unde se va confrunta cu Marine Le Pen, autoproclamată „candidata poporului”.

„Vreau să fiu preşedintele patrioţilor împotriva ameninţări reprezentate de naţionalişti”, a declarat Macron în seara alegerilor.

„Într-un singur an am schimbat faţa politicii franceze”, a mai declarat politicianul în discursul susţinut în faţa membrilor organizaţiei civice În Mişcare! En marche!, liberal-socială), care a fost fondat în urmă cu doar un an.

Marine Le Pen, liderul partidului populist Frontul Naţional, a mulţumit „alegătorilor patrioţi” pentru „rezultatul istoric” şi a promis că „va elibera poporul francez de elitele arogante”, relatează BBC News online.

În primul discurs după înfrângerea sa în primul tur al prezidenţialelor, Fillon a anunţat că va vota cu Macron. El a avertizat împotriva pericolului reprezentat de extremism, adăugând că victoria lui Le Pen ar reprezenta un eşec pentru Franţa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri