Caută
Close this search box.

Armata americană dispune de forțe puternice în jurul Siriei

 

SUA – care au ripostat în noaptea de joi spre vineri la presupusul atac cu arme chimice al regimului Bashar al-Assad, lansând 50 de rachete de croazieră asupra unei baze siriene – dispun de puternice mijloace militare în jurul Siriei, relatează AFP.

În total, comandamentul forțelor americane în Orientul Mijlociu dispune de cel puțin 35.000 de militari, potrivit unei estimări făcute de centrul de studii american Heritage.

Împotriva regimului lu Bashar al-Assad, SUA pot conta pe navele Flotei a VI-a, cu baza la Napoli (Italia), capabile să lanseze rachete Tomahawk asupra unor obiective terestre situate la peste 1.000 km, arată Agerpres.

Distrugătoarele USS Porter și USS Ross, ambele echipate cu acest tip de rachete de croazieră, se află în estul Mediteranei, potrivit unui responsabil din marina americană.

În septembrie 2014, navele americane au lansat 47 de rachete Tomahawk în cursul primei nopți a loviturilor americane împotriva pozițiilor deținute în această țară de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Nava de transport amfibie USS Mesa Verde se află de asemenea în estul Mediteranei.

Navele Flotei a V-a, cu baza în Bahrein, în Golful Persic, întăresc de asemenea prezența militară navală americană în Orientul Mijlociu, în Golf și în Marea Roșie.

Portavionul George H.W. Bush se află în prezent în Golf, în misiune de sprijin pentru operațiunile împotriva Statului Islamic.

De asemenea, SUA utilizează mai multe baze aeriene în Orientul Mijlociu, dintre care cea mai apropiată de Siria este cea de la Incirlik, în sudul Turciei, situată la 100 km de frontieră.

Armata americană mai utilizează și o bază în Iordania și dispune de baze aeriene importante în Kuweit, Qatar și Emiratele Arabe Unite.

SUA au desfășurat în regiune cele mai performante avioane de care dispun, avioanele de luptă F-15, F-16, F-22, avioane de realimentare KC-135, avioane radar Awacs și bombardiere strategice B-52.

Avionul invizibil F-22 Raptor a cunoscut botezul focului în Siria, în septembrie 2014. Extrem de dificil de detectat, acest avion — a cărui fabricare a costat prețul astronomic de 360 milioane de dolari — este capabil să zboare cu o viteză care depășește Mach 2 și să-și lanseze bombele ghidate prin laser de la 25 km de țintă.

Dronele Reaper și Predator patrulează permanent pe cerul Irakului și al Siriei, supraveghind situația la sol, unde amenință cu atacuri cu rachete Hellfire.

Pe teren, în Siria, SUA au desfășurat în nord-estul țării aproape 900 de consilieri militari, membri ai forțelor speciale și artileriști.

Tunuri ale pușcașilor marini ajută alianța arabo-kurdă să-și desfășoare ofensiva asupra Raqa, capitala Statului Islamic în Siria.

Ei au amenajat o pistă de aterizare la Kobane, în apropiere de frontiera turcă, pentru a putea primi avioane cargo militare C-17, capabile să aducă la fața locului vehicule blindate.

În Irak, americanii au desfășurat peste 5.000 de militari cu misiuni de formare, consiliere și asistență armatei irakiene.

Tunuri americane și elicoptere de atac Apache sunt utilizate, de asemenea, pentru susținerea trupelor irakiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri