Caută
Close this search box.

Astăzi se celebrează Ziua Internațională a Dansului

 

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua internațională a dansului, în 1982, la inițiativa Consiliului Internațional al Dansului, organizație din cadrul UNESCO. În acest fel este celebrat atât dansul ca formă de artă, cât și fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727, informează Agerpres.

Dansul este considerat o formă universală de expresie artistică, ce depășește frontierele politice, culturale și etnice. Manifestările de Ziua Dansului pot fi spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetiții publice, expoziții, articole în ziare și reviste, seri dansante, programe radio și TV, vizite, spectacole de stradă etc., conform http://cnr-unesco.ro/.

Printre evenimentele organizate în România cu prilejul Zilei internaționale a dansului, se numără cele ale Federației Române de Dans Sportiv. Debutul lor a avut loc chiar la începutul lunii, la data de 1 aprilie, cu concursul Cupa Magic din București. A doua zi, s-a desfășurat la Buzău concursul național Cupa Imperial, pentru ca în zilele de 8 și 9 aprilie să aibă loc Cupa Cetății Alba. La 9 aprilie s-a disputat ”zonalul” Iași Dance Open. La 22-23 aprilie s-a desfășurat la București WDSF Dance All Stars, un eveniment internațional de ranking. În același timp, la Bistrița, s-a derulat Campionatul Național de Formații și Cupa Floris.

La 29 aprilie, sunt programate concursul național Cupa Sibba, la Alexandria și ”zonalul” Cupa Spria Top Dance de la Baia Sprie.

La rândul său, Centrul Național al Dansului a pregătit pentru ziua de 29 aprilie un spectacol care îi are ca protagoniști pe Sade Bully și Momo Sanno, la sala Stere Popescu, anunță http://www.cndb.ro/.

Consiliul Internațional al Dansului este o organizație neguvernamentală, non-profit, înființată în 1973, în cadrul UNESCO, ce reprezintă toate formele dansului din toate țările lumii, conform http://www.french.cid-portal.org/.

Jean Georges Noverre (1727-1810), maestru francez al dansului și baletului, s-a născut la Paris și este considerat creatorul baletului modern. Prima apariție într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau (1743), iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacolele de balet — ”Iphigenie en Tauride”, ”Alceste”, colaborând cu Christoph Willibald Gluck.

Între 1758 și 1760 a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons — ”Fetes du serail”, ”Les Rejouissances flamandes”, ”La Mort d’Ajax”, ”Orphee aux Enfers” și și-a publicat lucrarea ”Lettres sur la danse et sur les ballets” (1760), în care a definit dansul ca ”o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri”. În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri