Caută
Close this search box.

Augustin Lazăr: Nu este necesar un prag în cazul abuzului în serviciu

 

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declară că ”nu este practic să treci un prag” în cazul abuzului în serviciu deoarece orice prag ar fi propus ”cineva ar întreba de ce acela”. ”Să avem încredere în judecător”, a spus Lazăr.

Procurorul general al României a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că de 50 de ani de când există infracţiunea de abuz în serviciu nimeni nu şi-a pus problema că ar trebui să existe un prag.

”În cazul abuzului în serviciu a fost declarată neconstituţională expresia <îndeplineşte în mod defectuos> şi ea trebuia înlocuită cu o expresie care a fost propusă de Ministerul Justiţiei ca fiind <îndeplineşte cu încălcarea legii> a unei ordonanţe de Guvern sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului. Această expresie ni s-a părut potrivită pentru a actualiza textul de incriminare. Nu am mai avut în vedere un prag de prejudiciu, nici Ministerul Justiţiei nu l-a propus şi nici noi, Ministerul Public nu îl propunem. Credem că nu este necesar un astfel de prag. Oricare ar fi propus cineva ar întreba de ce acela, că este arbitrar şi atunci este de preferat să nu existe. Nu este practic să treci un prag în textul legii. Este practic să avem încredere în judecător că atunci când aplică o lege ştie, raportat la prejudiciul pe care l-ar putea produce o infracţiune de abuz în serviciu, să aplice, să individualizeze sancţiunea fără a exagera în cazul în care este un prejudiciu mic, spre exemplu”, a spus Augustin Lazăr.

Întrebat cum comentează achitările pentru abuz în serviciu în urma deciziilor Curţii Constituţionale din vară, procurorul general a spus că va mai dura o perioadă de timp până jurisprudenţa va fi reechilibrată.

”S-a deschis poarta unor aprecieri care în jurisprudenţă sunt variate. Fiecare gândeşte conform formaţiei sale. A existat o jurisprudenţă uniformă până în acest moment şi va mai dura, cred, o perioadă de timp până jurisprudenţa va fi reechilibrată şi se va ajunge la o conduită uniformă”, a declarat Augustin Lazăr, citat de Mediafax.

În opinia procurorului general, niciun stat european nu îşi permite ”să fie indiferent la conduita pe care ar trebui să o aibă funcţionarii publici”.

”S-au făcut susţineri că în Europa nu ar fi incriminată o astfel de faptă de abuz în serviciu. În realitate, niciun stat european nu îşi permite să fie indiferent la conduita pe care ar trebui să o aibă funcţionarii publici şi orice stat european are nevoie ca acea conduită a funcţionarilor publici să fie în cadrul legal. Însă, modul în care este incriminată conduita peste conduita în afara legii a funcţionarului public este foarte diferită şi în unele state sunt incriminate, în locul abuzului în serviciu care la noi este o singură faptă, ei incriminează două, trei alte fapte. Iar într-o altă categorie de state este incriminat efectiv abuzul în serviciu sau o faptă care este numită aproximativ asemănător. Abuzul de competenţă, spre exemplu”, a mai spus Augustin Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri