Caută
Close this search box.

Băsescu, proiect de graţiere cu dedicaţie pentru Udrea

Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la Legea graţierii, prin care vrea să fie graţiate pedepsele de sub 10 ani, pe motiv că, în varianta actuală a proiectului, persoanele considerate indezirabile vor fi pedepsite mai aspru.

Senatorul PMP propune reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie.

Potrivit amendamentelor depuse de fostul preşedinte, „se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată”, faţă de termenul de 5 ani, cuprins în proiectul Guvernului.

„Faptul că se prevede un prag de până la 5 ani pentru acordarea graţierii nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au şansa de a primi o pedeapsă de 3 până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a graţierii”, motivează senatorul PMP.

El cere, potrivit News.ro, şi reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile „care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie”, precum şi a persoanelor de peste 60 de ani. În forma Guvernului, jumătate din pedeapsă era graţiată doar în cazul femeilor însărcinate şi al celor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani. Cu toate acestea, în argumentaţia sa, fostul şef al statului face referire la „femeile – funcţionar public însărcinate”.

„Nu înţelegem de ce o femeie – funcţionar public însărcinată, condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie – ar trebui să fie exceptată de la această clemenţă. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare şi nu de distrugere a unor relaţii de familie de o asemenea sensibilitate. Iniţiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma şi distruge”, scrie Traian Băsescu, în motivarea amendamentului.

Băsescu vrea şi să modifice un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficeze de reducerea de pedeapsă.

Fostul preşedinte susţine şi reducerea cu o treime a pedepselor persoanelor care nu sunt recidiviste şi nu au săvârşit infracţiuni cu violenţă.

FOTO: bugetul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri