Caută
Close this search box.

BBC: Refugiați sirieni, exploatați pentru traficul de organe

Disperarea îi împinge pe refugiaţi să ia decizii cutremurătoare. Îşi vând organele pentru a putea supravieţui printre străini. O echipă BBC a stat de vorbă cu un tânăr sirian care a renunţat la un rinichi pentru a avea banii necesari să aibă grijă de mama şi surorile lui.

În Liban trăiesc peste un milion de refugiaţi sirieni. Pentru că legile sunt foarte stricte, puţini dintre ei îşi găsesc de muncă. Încolţiţi de nevoi şi datorii, unii recurg la măsuri disperate pentru a putea supravieţui. Şi sunt destui cei dornici să profite de pe urma lor. Aşa s-a dezvoltat brusc traficul cu organe. Echipa BBC a stat de vorbă la Beirut cu un intermediar în acest lanţ al ororilor, arată Digi24.

„Exploatez oameni, cu asta mă ocup. Unii dintre ei ar fi murit oricum. Ştiu că ceea ce fac este ilegal, dar ajut oameni. Eu aşa văd situaţia”, le-a spus intermediarul traficanților jurnaliștilor BBC.

Abu Jaafar se laudă că de când a intrat în afacerea asta, acum trei ani, a vândut peste 30 de rinichi. O dată i-a fost cerut un ochi şi spune că a reuşit să obţină unul.

„Nu-mi pasă dacă cineva moare câtă vreme eu obţin ce am nevoie”, a spus bărbatul.

Un sirian de 17 ani a mărturisit pentru BBC că avea nevoie disperată de bani să-şi întreţină mama şi cele cinci surori după ce tatăl şi fraţii au murit în războiul civil. Așa că și-a vândut un rinichi.

„Am primit 6.500 de lire sterline. Cea mai mare parte din sumă s-a dus pe chirie şi plata datoriilor”, a povestit tânărul.

Pentru traficanţi, sirienii sunt doar piese de schimb. De cele mai multe ori organele sunt recoltate în condiţii improprii, cu prea puţină preocupare pentru donator.

„Ajung la noi organe bolnave, cu diverse infecţii, cu tuberculoză, HIV şi aşa mai departe. Asta pentru că acele operaţii sunt făcute în condiţii precare”, a explicat medicul Mohammad Jawad Khalife.

Autorităţile libaneze spun că există foarte puţine cazuri de refugiaţi exploataţi astfel. Şi totuşi nicio statistică nu este disponibilă, arată BBC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri