Caută
Close this search box.

Buda: „Munca în agricultură este chiar mai periculoasă decât cea din sectorul construcţiilor“

 

Ca în orice alt sector de pe piața muncii, și în sectorul agricol există pericole și accidente, fie că vorbim de munca pe câmp, unde se folosesc utilaje, sau de accidentele din fermele de animale.

În fiecare an, la nivel european, se fac analize cu privire la accidentele din ferme. Acest lucru este extrem de important pentru că, luând la cunoștință și contabilizând tipul accidentelor și incidența lor, s-ar putea crea un sistem de prevenție a accidentelor din ferme. Din păcate, la nivelul țării noastre, nu există o astfel de contabilizare separată a tot ceea ce înseamnă accidente care se petrec în timpul muncilor depuse în sectorul agricol. Situaţia îl îngrijorează pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, care a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă.

20150120_EP-013755_AHA_078

„Un studiu din Irlanda a arătat că munca în sectorul agricol este chiar mai periculoasă decât cea din sectorul construcțiilor. De aceea, ar trebui începută de urgență o procedură prin care toate accidentele care se petrec în domeniul muncii din sectorul agricol să fie contabilizate separat pentru a se crea și un sistem de prevenție a accidentelor din ferme. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână pentru a crea un astfel de raport de contabilizare a accidentelor din sectorul agricol și care să permită începerea unui proiect de prevenție a accidentelor din acest sector. Zilele acestea am primit răspuns din partea Comisarului European pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, doamna Marianne Thyssen, care mi-a transmis faptul că în acest an vor fi publicate orientări privind cele mai bune practici pentru îmbunătățirea aplicării principiilor securității și sănătății în muncă în agricultură, creșterea animalelor, horticultură și silvicultură“, ne-a declarat preşedintele Partidului Naţional Liberal Cluj.
Redăm mai jos răspunsul primit din partea Comisiei Europene
“Eurostat colectează date privind accidentele de muncă de la statele membre ale UE, inclusiv din sectorul agricol, prin intermediul colectărilor de date „Statistici europene privind accidentele de muncă (SEAM)” și „Modulul ad-hoc privind accidentele de muncă și alte probleme de sănătate legate de domeniul profesional al Anchetei asupra forței de muncă din UE”. Datele SEAM sunt colectate anual de către autoritățile naționale de la companii și lucrători care desfășoară activități independente și acoperă accidentele care cauzează o absență de la locul de muncă de cel puțin 4 zile. Cu toate acestea, datele referitoare la România nu acoperă majoritatea agriculturilor independenți . În plus, continuă să existe o tendință puternică de subraportare a accidentelor neletale în mai multe sectoare economice în România. Situația privind accidentele neletale este asemănătoare în alte state membre. Eurostat a discutat de mai multe ori cu statele membre despre problema în cauză și intenționează să inițieze în curând acțiuni suplimentare, inclusiv un studiu științific, în vederea îmbunătățirii situației. Rezultatul final va depinde însă de disponibilitatea statelor membre de a coopera. Ancheta asupra forței de muncă este o anchetă extinsă privind gospodăriile, la care s-a adăugat în 1999, 2007 și 2013 modulul ad-hoc menționat anterior, care utilizează o serie de 11 întrebări suplimentare. Ancheta în cauză poate oferi o imagine mai realistă a accidentelor neletale din România și include, de asemenea, accidente care presupun mai puțin de 4 zile de absență de la locul de muncă. Pentru elaborarea politicilor sale privind sănătatea și securitatea în muncă, Comisia se bazează pe activitatea statistică a Eurostat și a altor furnizori de date. Pe această bază, Comisia a prevăzut acțiuni de sprijinire a acestui sector de mare risc în comunicarea sa „Condiții de muncă mai sigure și mai sănătoase pentru toți” . În acest context, în 2017 vor fi publicate orientări privind cele mai bune practici pentru îmbunătățirea aplicării principiilor securității și sănătății în muncă în agricultură, creșterea animalelor, horticultură și silvicultură”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri