Caută
Close this search box.

Camera Deputaților le acordă super-imunitate judecătorilor constituționali

 

Camera Deputaților a adoptat marți, cu 178 voturi pentru, 38 contra și 51 de abțineri, propunerea legislativă potrivit căreia judecătorii de la Curtea Constituțională nu vor putea fi urmăriți penal, reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată fără încuviințarea plenului CCR.

Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul minorităților naționale Adnagi Slavoliub și modifică, în acest sens, legea de organizare și funcționare a Curții Constituționale.

Inițiativa legislativă prevede și că mandatul de judecător încetează de drept în cazul unei decizii definitive de condamnare.

„Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curții, după ascultarea judecătorului în cauză”, se arată în proiect.

Acesta mai prevede că, pentru infracțiuni săvârșite de judecătorii CCR, urmărirea penală și trimiterea în judecată se fac numai de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ, iar competența de judecată aparține Înaltei Curți.

„În caz de infracțiune flagrantă, judecătorii CCR pot fi reținuți și supuși percheziției, ministrul Justiției informându-l de îndată pe președintele Curții Constituționale și solicitând, dacă este cazul, încuviințarea pentru urmărirea penală și arestare”, mai menționează inițiativa legislativă.

Judecătorul trimis în judecată poate fi suspendat prin decizia plenului Curții Constituționale adoptată cu votul a două treimi din membrii CCR. Dacă este o decizie de achitare, suspendarea încetează, iar în cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecător încetează de drept.

După încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat fără examen, mai prevede proiectul.

Comisia juridică a dat raport favorabil cu amendamente.

Potrivit unui amendament depus de deputatul PSD Florin Iordache, „judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani”. Acest lucru nu este permis de legea în vigoare.

Acest amendament a fost argumentat prin faptul că textul inițial este conceput pentru perioada de început a Curții Constituționale — 1992, când mandatele judecătorilor aveau lungimi diferite, în scopul de a fi respectate prevederile constituționale privind lungimea de 9 ani a mandatului și înnoirea cu o treime a Curții, din 3 în 3 ani.

Deputatul USR Ion Stelian a spus, în plen, că partidul nu susține inițiativa legislativă pe motiv că instituie o super-imunitate judecătorilor constituționali. În replică, deputatul PSD Eugen Nicolicea a arătat că judecătorii CCR sunt numiți la propunerea unor instituții, cum ar fi Parlamentul, și trebuie să aibă același regim cu acestea.

Camera Deputaților este primul for sesizat, Senatul fiind decizional.

Un răspuns

  1. Banda celor patru se cere arestata.

    11 aprilie 2017

    Traian Basescu lanseaza catre autoritati o provocare de senzatie. El cere nici mai mult, nici mai putin ca patru personalitati ale vietii publice din Romania sa fie arestate. Este vorba de Laura Codruta Kovesi, sefa DNA si fostul procuror general, generalul cu patru stele Florian Coldea, pana de curand director operativ SRI, Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru si fost ministru de Interne al Romaniei, si George Maior, fost director al SRI, actualmente ambasadorul Romaniei la Washington. ______________________––––––-_________________Nu am nimic de castigat de la Laura K., insa -pana acum- as zice ca a facut figuratie buna, adica -mai mult decat altii- a jucat conform cu fisa postului, desi ar fi trebuit sa fie mult mai incisiva. Ceilalti 3, suna f. bine a fi pusi dupa gratii, insa nici cainele basset si nici monika machiavella nu pot fi iertati pentru cea mai mare frauda din istoria omenirii, adica vanzare unui imens numar de active al flotei comerciale, ca fier vechi si -ulterior- acoperirea faradelegii, cu un NUP, decis de cea mai mare gangster-femeie a Romaniei tuturor timpurilor…Dar problema problemelor este ca aceasta banda nu poate fi redusa la 3, 4 sau la 6, aceasta banda numara cam CINCI MII de indivizi superdeclasati, adica toata suflarea politica de la varf, a ultimilor 27 de ani(pres-edinti, guverne si pm-ii, 99% din membrii parlamentului, etc.), care trebuie pusi in inchisori pentru minim 10 ani, iar primii 10-15 din varf, executati, desigur numai legal, dupa o judecata dreapta, care-daca e dreapta- nu-i poate absolvi pe niciunul de inalta tradare de tara, sabotarea economiei nationale, genocid silent impotriva romanilor,s.a.m.d.Si-simultan- recuperarea de la ei a sumelor delapidate(adica un minim de 250 MILIARDE euro, din trilionul furat), intoarcerea la Monarhie numai cu aport Englez(la varf), parlament unicameral din max. o suta membri si -astfel- Romania va
    face un salt mai spectaculos decat Germania, Japonia si S.Korea, la un loc, iar aceasta in mai putin de 6 luni, nu in decade…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri