Caută
Close this search box.

Ce s-a petrecut în avalanşa din Retezat. Salvamontist: Părinţii şi-au dus copiii pe traseul interzis

Trupurile celor doi copii morţi în avalanşa de ieri din Retezat au fost recuperate astăzi de salvamontişti.

Dor Geta Popescu (13 ani), supranumită alpinista-fenomen a României, deținătoarea mai multor recorduri mondiale şi europene, este unul dintre copiii care au fost uciși de avalanşa din Retezat. Celălalt copil era Erik Gulacsi, 12 ani, și el deținător al unor recorduri. Dintre adulţii supravieţuitori, cel mai grav rănit este tatăl fetei.

Părinţii lor i-au condus pe traseul interzis, spun salvamontiştii, cu toate că era alertă de avalanşă de gradul cinci, cel mai înalt posibil.

Tragedia s-a petrecut ieri în jurul orei 14.00, în Masivul Retezat, chiar sub Vârful Peleaga.

O zonă extrem de periculoasă, spun salvamontiştii. Cei doi copii-alpinişti erau însoţiţi de taţii lor, sora băiatului şi două femei. Grupul mergea de multe ore pe traseul înzăpezit când s-a năpustit avalanşa peste ei.

Aproape de locul tragediei, 50 de elevi ai unei şcoli de ghizi montani au înlemnit.

„Am auzit țipete de ajutor din partea unei femei. Am pus tot grupul nostru la adăpost, era vânt de 80 kilometri pe oră, temperatura resimțită era de minus 15, minus 20 de grade. Și am organizat salvarea lor. Cel mai dramatic a fost să-i convingă pe părinți să abandoneze copiii care erau decedați și să urce pe creastă cu noi”, povesteşte Cătălin Berenghi, liderul grupului de alpinişti.

Pentru cei doi copii nu s-a mai putut face însă nimic.

30 de salvamontişti şi jandarmi au înfruntat viscolul şi nămeţii de peste un metru ca să recupereze victimele.

„Aproape la fiecare pas, zăpada pocnea şi vibra în jurul meu. Mergeam din piatră în piatră, la un moment dat s-au terminat pietrele şi aşteptam să vedem dacă se rupe şi cu noi. Probabil au vrut să se antreneze, au urmat traseul de curbă de nivel care e destul de periculos. Ori a fost o decizie greşită, a fost şi ghinion.”, spune Cristian Porţan, ghid montan, potrivit digi24.ro.

Nimeni nu-şi explică ce cautau pe traseul periculos:

„Nu aveau ce căuta pe acea traversare unde s-a produs avalanșa. Au fost emise atenționări din partea salvamontului Hunedoara. Zăpada este exagerat de mare, peste un metru, ninsoare ninsă proaspăt”, adaugă Ioan Pivodă, şef Salvamont Zărneşti.

FOTO: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri