Caută
Close this search box.

Clădirile neîngrijite din Zalău, impozitate cu 500%

 

Autoritățile locale consideră că un bir suplimentar pe impozitul la clădiri îi va determina pe oameni să refacă vechile case. Nimeni, se pare, nu a remarcat faptul că aceste clădiri nu pot fi reabilitate tocmai pentru că proprietarii nu au bani.

Impozitul pentru clădirile neîngrijite din Zalău a fost majorat cu 500% pentru a determina proprietarii să facă lucrări de reabilitare, municipalitatea motivând această decizie prin faptul că multe clădiri se află într-o stare avansată de degradare și pot genera situații periculoase.

Proiectul de hotărâre privind majorarea impozitului a fost adoptat joi, prin votul în unanimitate al consilierilor locali din Zalău.

Potrivit expunerii de motive ce a însoțit proiectul de hotărâre, unele clădiri din municipiul Zalău se află într-o stare avansată de degradare, fiind necesare măsuri care să conducă la determinarea proprietarilor de a efectua lucrări de reabilitare, deoarece acestea (clădirile n.r.) pot genera situații neplăcute și periculoase

„Pe lângă aspectul estetic plăcut, aceste lucrări au și scopul de a proteja întreaga clădire de acțiune a factorilor externi precum și de a realiza un ansamblu arhitectural și peisagistic modern care să confere integrarea clădirilor în peisajul oferit de vecinătățile existente”, se arată în expunerea de motive menționate.

După identificarea și evaluarea clădirii, proprietarul va fi somat ca în termen de șase luni să efectueze lucrările de întreținere sau reabilitare necesare. Dacă după expirarea acestui termen proprietarul nu a început aceste lucrări, angajații primăriei vor înainta Direcției Economice un referat cu propunere de majorare a impozitului de până la 500 la sută, majorarea aplicându-se în urma unei hotărâri de consiliu local. Dacă în momentul începerii evaluării, proprietarul a început deja lucrările și poate dovedi acest lucru, municipalitatea va sista, până când lucrările vor fi terminate, aceste expertize.

Consilierul local Adrian Popan a felicitat municipalitatea pentru această inițiativă și a precizat că va iniția un proiect de hotărâre privind terenurile intravilane neîngrijite din Zalău.

Primarul Ionel Ciunt a subliniat faptul că această majorare de impozit este permisă în urma modificărilor la legislația în domeniul impozitelor și taxelor locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri