Caută
Close this search box.

Cod portocaliu de inundații pe afluenții râului Buzău

 

Afluenții râului Buzău, aferenți sectorului aval stației hidrometrice Nehoiu (județul Buzău) se află sub avertizate Cod portocaliu de inundații până joi, la ora 18:00, iar râurile din 10 bazine hidrografice din zona Munteniei, Moldovei și Dobrogei se vor afla sub Cod galben de inundații până vineri după-amiază.

Conform prognozei Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în intervalul 20 aprilie, ora 6:00 — 20 aprilie, ora 18:00, pe afluenții Buzăului, aferenți sectorului aval S.H. Nehoiu — județul Buzău se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de Apărare. Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice Slănic și Câlnău, dar și pe afluenți de grad inferior ai râurilor atenționate.

Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteo pentru următoarele 48 de ore, hidrologii au prelungit, până joi, la ora 12:00, avertizarea Cod galben de inundații emisă pentru râurile din bazinele hidrografice: Desnățui, Jiu (sector aval S.H. Sadu și afluenții Jiului aferenți acestui sector) din județele Gorj, Mehedinți și Dolj.

Potrivit INHGA, fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Coșustea, Motru — bazin superior, Gilort — bazin superior.

De asemenea, până vineri la ora 16:00, se vor afla sub Cod galben de inundații râurile din bazinele hidrografice: Olt (afluenții aferenți sectorului aval Călimănești) din județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Olt și Dolj, Vedea din județele Argeș, Olt și Teleorman, Argeș (bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior) — județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov, Ialomița (bazin superior și mijlociu), Prahova — județele: Dâmbovița, Prahova și Ialomița.

Hidrologii precizează că fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Olteț — bazin superior, Vedea — bazin superior, Neajlov, Ialomița—afluenți bazin superior și mijlociu și Teleajen.

Tot până vineri, la ora 16:00, sunt avertizate și râurile din bazinele hidrografice: Buzău (afluenții aferenți sectorului aval S.H. Nehoiu) — județul Buzău, Călmățui — județele Buzău și Brăila, Bârlad și afluenți (județele Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați), Rm. Sărat (județele Buzău și Vrancea), afluenții mici ai Siretului din județele Galați și Vrancea, afluenții mici ai Prutului din județele Vaslui și Galați, râurile mici din Dobrogea — județele Tulcea și Constanța. Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Niscov, Slănic, Câlnău și pe râurile mici din județele Vaslui, Galați și Tulcea.

Meteorologii au prelungit, miercuri după-amiază, avertizările Cod galben și Cod portocaliu de precipitații abundente și vânt puternic în majoritatea regiunilor până vineri, la ora 14:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri