Coreea de Nord a introdus în codul penal pedepse mai aspre pentru importul și distribuția de produse culturale din Coreea de Sud. Agenția de presă sud-coreeană Yonhap a obținut în exclusivitate, duminică, noul text de lege, revizuit în 2015.

Potrivit legii penale nord-coreene, importul, distribuția și deținerea de produse ale „culturii decadente” sau implicare în „acte decadente” sunt pedepsite cu muncă silnică între cinci și zece ani. Coreea de Nord definește ca „acte decadente” consumul sau reproducerea de „imagini, fotografii, cărți, muzică și filme care sunt decadente și sugestive”. Potrivit Yonhap, formularea se referă la piese de teatru, filme și muzică din Coreea de Sud.

În versiunea anterioară, din 2012, a codului penal, pedeapsa maximă pentru infracțiunile menționate era de doi ani de închisoare în regim de muncă silnică, arată baza de date a Ministerului Unificării de la Seul. Totodată, s-au dublat la 10 ani pedepsele pentru vizionarea „emisiunilor de televiziune ale dușmanului”, precum și pentru colecționarea și distribuția propagandei inamice.

Yonhap apreciază că Phenianul dorește să reacționeze mai dur la contactele cetățenilor nord-coreeni cu cultura sud-coreeană, care ar putea slăbi coeziunea socială a țării lor. În iulie anul trecut, publicația online Daily NK arăta că în Coreea de Nord s-a înăsprit represiunea împotriva contrabandei cu DVD-uri sau memorii USB cu teatru și film sud-coreean.

În noua versiune a codului penal au fost introduse și pedepse de până la un an de închisoare pentru oficialii nord-coreeni care nu pun în practică imediat și corespunzător „învățămintele” foștilor lideri Kim Ir-sen și Kim Jong-il, respectiv bunicul și tatăl actualului conducător al Coreei de Nord, Kim Jong-un.

108 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 8 =