Caută
Close this search box.

Coşmarul nu se mai sfârşeşte: 50.000 de copii morți și alte zeci de mii fără viitor, în Siria

Peste cinci milioane de oameni au reuşit să fugă, dar alte milioane de oameni sunt nevoiţi să trăiască printre ruine şi cu teama că o bombă le-ar putea curma viaţa. Jumătate dintre ei sunt copii, dintre care o parte născuţi în timpul cu războiului. Ei nu au unde să meargă la şcoală, pentru că unităţile de învăţământ au fost bombardate.

2016 a fost cel mai negru an, arată statisticile ONU. Peste 600 au pierit. Uneori chiar când se aflau la cursuri. Acestea sunt decesele înregistrate oficial. În total, în cei şase ani de război, activiştii din Siria vorbesc despre 50.000 de copii morţi.

Copiii care au supravieţuit războiului din Siria păstrează pe chip urmele traumelor prin care trec zilnic. Unii dintre ei nu ştiu ce înseamnă să mergi la grădiniţă sau să te joci, deoarece s-au născut pe timp de război. Zeci de mii de copii au fost victimele nevinovate ale confictului în ultimii şase ani. La început acestei luni, cel puţin 20 de copii au murit sufocaţi după ce au inhalat gaz sarin – în urma unui atac chimic

Un tată care si-a pierdut gemenii în atacul cu gaz sarin: Am mers să îmi văd copiii, dar şi ei erau morţi.

Unii, au reuşit ca prin minune să scape. Este cazul lui Omran, care a făcut înconjurul lumii, potrivit digi24. Avea cinci ani, când a fost salvat dintre ruine după ce blocul în care locuia a fost bombardat.

Războiul sirian este departe de a se fi încheiat. Milioane de oameni sunt condamnaţi să trăiască acolo. Jumătate dintre ei sunt copii, care trăiesc printre ruine si sunt nevoiti sa munceasca în loc să meargă la şcoală. Nici nu au unde, deoarece zeci de unităţi şcolare au fost puse la pământ.

„În acest război, mi-au murit cinci verişori, mama, fratele meu, surorile mele, unchiul meu.”
„Cred că m-am maturizat, acum că sunt singurul susţinător al familiei. Nu mai au pe nimeni în afară de mine.”
„După război, am devenit înspăimântaţi de sunetul bombelor şi al exploziilor.”
„Visez des despre monştri şi găuri negre.
Ne-a distrus casele, ne-a distrus vieţile. Obişnuiam să mergem la malul mării, zilnic. Bunicul meu mă ducea acolo.”
„Înainte părinţii mei îmi aduceau jucării, dar de o lungă perioadă nimeni nu mi-a mai adus una.”
„Vreau ca totul să fie cum a fost înainte. Regimul ar trebui să refacă toate casele pe care le-a distrus.”, spun copiii sirieni.

FOTO: twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri