Caută
Close this search box.

Cum alegi sportul potrivit copilului tău

 

Fiecărui părinte îi este destul de dificil să aleagă ce sport va face copilul său. Unde să-l ducă? La fotbal, la înot, la tenis?

Alegerea sportului potrivit nu trebuie lăsată la voia întâmplării sau a inspirației, ci trebuie făcută în funcție de beneficiile pe care le poate aduce copilului, de riscurile la care îl expune și de eventualele probleme de sănătate sau sensibilități pe care acesta le are, este de părere dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic.

Statisticile în privința numărului de sportivi legitimați în cadrul federațiilor din România arată o scădere dramatică a interesului pentru mișcare și pentru performanță, la toate disciplinele. Cu toate acestea, sunt câteva sporturi care au rămas printre preferințele copiilor și tinerilor, iar acestea sunt: fotbalul, tenisul, baschetul, handbalul, înotul, atletismul și ciclismul. ”Beneficiile sporturilor sunt numeroase și general valabile, atât pentru cei mai tineri dintre sportivi, cât și pentru adulții care vor să-și mențină prin sport, sănătatea și starea de bine. Sportul întărește oasele, musculatura și ligamentele, menține /îmbunătățește mobilitatea, flexibilitatea articulară, echilibrul, coordonarea, crește rezistența la efort, combate creșterea în greutate și face profilaxia tuturor afecțiunilor legate de obezitate (diabet zaharat, afecțiuni cardio-vasculare), scade nivelul glicemic la diabetici, crește speranța de viață, imunitatea, încrederea și stima de sine, previne eosteoporoza, dezvoltă caractere puternice și spiritul de echipă și crește motivația. Inotul, spre exemplu, dezvoltă musculatura spatelui, crește capacitatea cardio-pulmonară, previne/corectează tulburările de statică vertebrală (scolioze, cifoze), e benefic în perioada de creștere, iar la adulți menține mobilitatea, tonusul muscular, relaxează și reduce stresul”, explică dr. Iulia Belc.

Pe termen lung însă, oricare din aceste sporturi au anumite afecțiuni specifice, explică, dr. Iulia Belc. În plus, există câteva contraindicații generale de care e bine să se țină seama înainte de practicarea oricărui sport.

La fotbal, de pildă, afecțiunile specific pot fi: accidente musculare (întinderi, rupturi); Leziuni genunchi: ligamente, menisc; Entorse, luxații, fracturi, contuzii.

Tenis – Tendinite pumn; Epicondilită și, în general, afectiuni ale cotului; Periartrită scapulo-humerală; Întinderi musculare; Stres repetitiv pe articulații; Afectarea genunchiului: leziuni de ligament, tendon, menisc.

Baschet – Accidentări genunchi, gleznă, degete; Producerea de fracturi și de stres la nivel vertebral; Accidente vertebrale, hernie de disc; Traumatisme cranio-cerebrale.

Handbal – Accidentări umăr, genunchi, gleznă, degete; Periartrită de umăr, tendinită; Leziuni ligament încrucișat anterior, menisc; Producerea de fracturi și de stres la nivel vertebral; Accidente vertebrale, hernie de disc.

Înot – Periartrite de umăr; Tendinite, în special pe genunchi; Otite.

Atletism – Tendinite, în special la tendonul lui Ahile, iliotibial, rupturi tendon Ahilian; Traumatisme, leziuni de stres pe articulațiile piciorului; Entorse, luxații, fracturi; Întinderi și rupturi musculare; Leziuni ale umărului.

Ciclism – Puseele dureroase lombare, lombo-sciatice sau inflamatoare al genunchilor; Afecțiuni cardiace decompensate.

Dacă ai aceste probleme, nu e indicat să faci sport!

”Capitolul contraindicații generale ale sportului nu este deloc de neglijat”, subliniază specialistul.

Potrivit dr. Iulia Belc, în cazul următoarelor probleme de sănătate nu e indicat să faci sport: Cardiomiopatii, miocardite, pericardite; Tulburări de ritm cardiac; Disfuncții ventriculare; Hipertensiune arterială; Risc de disecție aortică, anevrism; Afecțiuni pulmonare acute sau cronice cu potențial evolutiv; Infecții acute, febră; Instabilitate vertebrală cervico-dorso-lombară congenitală sau post traumatică; Monoftalmia (existența unui singur ochi, existând risc de pierdere accidental celui de al doilea); În sporturile de contact: hepato-splenomegalia, rinichi unic, afecțiuni cutanate contagioase, anomalii congenitale cervical sau lombare; În cazul sporturilor de apă: infecții acute în sfera ORL și pulmonară sau sfecțiuni cutanate cu risc contagios; Epilepsie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri