Caută
Close this search box.

Doi tineri și un militar, uciși în timpul protestelor din Venezuela

 

Doi tineri au fost uciși miercuri în timpul protestelor din Venezuela, soldate luna aceasta cu opt morți, relatează Reuters.

Sute de mii de oameni au protestat în Caracas și alte orașe împotriva președintelui populist Nicolas Maduro. Și susținătorii acestuia s-au adunat în capitală, ca răspuns la „mama tuturor marșurilor”, cum și-a denumit opoziția manifestațiile.

Elevul Carlos Moreno, în vârstă de 18 ani, se ducea să joace fotbal și nu intenționa să participe la demonstrații, au afirmat martorii și un membru de familie. Militanți proguvernamentali s-au apropiat de o adunare a opoziției și au tras focuri de armă. Tânărul a fost împușcat în cap. Trei agenți de securitate au declarat că el a decedat într-o clinică, după ce fusese supus unei intervenții chirurgicale.

Mai târziu în cursul zilei, în capitala provincială San Cristobal din apropierea frontierei cu Columbia, un focar al opoziției, studenta Paola Ramirez a fost împușcată de mai mulți bărbați pe motociclete, când pleca de la manifestație, au relatat agenției Reuters rude și martori oculari.

Tot miercuri, avocatul poporului Tarek Saab a postat pe Twitter un anunț potrivit căruia un sergent din Garda Națională a fost ucis de un trăgător de elită, iar un colonel a fost rănit în timpul protestelor violente din statul Miranda.

Opoziția acuză forțele de securitate și presupuse grupări paramilitare că sunt vinovate de omoruri.

La Caracas, San Cristobal, Puerto Ordaz și Punto Fijo, poliția a tras în protestatari cu gaze lacrimogene.

Președintele Maduro a susținut, în fața unei mulțimi de simpatizanți, că „extrema dreaptă coruptă și intervenționistă” a fost învinsă. Între cele două tabere au avut loc și miercuri ciocniri pe străzile marilor orașe.

„Trebuie să protestăm, fiindcă țara asta moare de foame”, a explicat Alexis Mendoza, un administrator în vârstă de 53 de ani care mărșăluia în cartierul El Paraiso din capitală.

Economia Venezuelei — țară mare producătoare de petrol — este în criză, iar populația suferă de penuria de alimente și medicamente și din cauza inflației de ordinul sutelor de procente. În martie, Curtea Supremă a decis să își asume prerogativele Congresului, ultima autoritate de stat controlată de opoziție. La presiunile străzii și ale comunității internaționale, regimul de stânga a renunțat la această măsură, dar protestele marcate de violențe continuă de două săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri