Caută
Close this search box.

Euroalesul Buda, avertisment cu privire la „pericolul roşu“ din farfuriile noastre!

În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European a avut o dezbatere extrem de importantă pe marginea întrebării cu solicitare de răspuns oral adresată Comisiei Europene de către preşedintele Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Czesław Adam Siekierski, pe tema practicilor frauduloase în sectorul cărnii din Brazilia, în prezenţa Comisarului European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Povilas Andriukaitis. „S-au discutat lucruri extrem de grave şi importante legate de punerea în pericol a siguranţei alimentare pentru cetăţenii europeni. Faptul că am avut deja carne stricată pe piaţa europeană este un lucru foarte grav. Iar răspunsurile domnului comisar Andriukaitis dar şi a Comisiei trebuie să fie foarte ferme. Nu putem accepta nimic din ce poate pune în pericol viaţa cetăţenilor europeni după cum nu putem accepta standarde duble de calitate între fermierii europeni și cei din celelate state, fie chiar și din Brazilia. Singura soluţie în acest moment în opinia mea este suspendarea temporară a importurilor din aceasta țară până la prezentarea unor garanţii ferme asupra calităţii acestor exporturi de carne. Cu atât mai mult cu cât iată că cei din Brazilia nu sunt la prima abatere de acest gen. În același timp, cred că se impune din partea Comisiei o vigilenţă sporită în prevenirea apariţiei unor astfel de situaţii“, a spus Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

În discursul său, Adam Siekierski a subliniat faptul că Uniunea Europeană are standard foarte ridicate de calitate iar consumatorii se aşteaptă ca aceste standarde să fie respectate, mai ales atunci când vorbim despre alimente: „Operațiunea Carne Fraca – o anchetă de doi ani lansată de Poliția Federală Braziliană împotriva a două dintre cele mai mari întreprinderi de prelucrare a cărnii din Brazilia (JBS și BRF) în șapte state braziliene care sunt producătoare importante de carne de vită – a generat o mare îngrijorare. Ancheta a descoperit fraude grave și o mare corupție în sector, care introduce produse potențial periculoase și frauduloase în lanțul alimentar și expune riscului mulți consumatori europeni. Anchetatorii au raportat că inspectorii federali erau plătiți pentru a ignora expirarea alimentelor prelucrate sau faptul că ele nu respectă standardele alimentare. S-au falsificat, de asemenea, autorizații sanitare și certificate de export. În plus, ancheta a descoperit că s-au folosit produse chimice pentru a îmbunătăți aspectul și mirosul unor produse de carne expirate, iar în carne s-au amestecat produse mai ieftine. Informațiile potrivit cărora s-a exportat în Europa carne contaminată cu salmonella și că s-a folosit acid ascorbic pentru a ascunde aspectul cărnii stricate reprezintă un motiv grav de îngrijorare pentru consumatorii europeni. Brazilia este cel mai mare exportator de carne de vită și de pasăre luate împreună. Brazilia reprezintă, de asemenea, cel mai mare furnizor de carne al UE, exportând anual sute de mii de tone de carne de vită și de pui în UE. Producătorii și consumatorii europeni se așteaptă ca toate importurile de carne să respecte standardele europene înalte de calitate alimentară”.

Aşadar, Comisia a fost solicitată să comunice Parlamentului European răspunsuri la următoarele întrebări:
1. Poate Comisia să furnizeze detalii cu privire la importurile de aceste produse deficiente în UE, specificând volumul produselor care ar putea fi afectate și piețele europene către care au fost vândute?
2. De ce controalele europene nu au descoperit această fraudă sistemică care implică intrarea pe piața UE a unei cărni ce nu respectă standardele de calitate alimentară? Ce sfaturi va da Comisia statelor membre pentru a-și întări controalele în urma acestor dezvăluiri?
3. Întrucât acest scandal ridică preocupări în materie de siguranță alimentară, ce impact vor avea aceste dezvăluiri asupra negocierilor comerciale în curs cu țările Mercosur? Este cumva oportun să revizuim aceste negocieri și să scoatem carnea de pe ordinea de zi a negocierilor comerciale?

Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Povilas Andiukaitis a subliniat în discursul său faptul că: “Protecţia consumatorului european este un factor extrem de important iar Comisia Europeană va demara o anchetă în Brazilia. Angajamentul său personal pentru consumatorii europeni este acela că stardardele înalte de calitate din Europa vor fi şi respectate de statele din afara Europei. S-au purtat dicuţii cu ministrul de resort din Brazilia pentru a transmite starea de fapt şi următoarele măsuri care vor fi luate în această ţară. Brazilia trebuie să asigure independenţa şi predictibilitatea din sector şi iar ministrul de resort din Brazilia a apreciat preocuparea instituţiilor europene în ceea ce priveşte această problemă. Brazilia a dat dovadă de deschidere dar este nevoie de mai multe discuţii pe tema bunăstării animale. Astăzi am primit o scrisoare oficială din partea ministrului de resort din Brazilia şi am fost informaţi că s-au luat măsuri serioase pentru schimbarea legislaţiei din această ţară. Noi nu vom autoriza alimente care nu îndeplinesc standardele de calitate europene. Voi încerca să îmi asum responsabilităţi. Este vorba de încredere, siguranţă alimentară şi eficienţa controalelor alimentare. Ştim cu toţii cât este de greu de detectat frauda la faţa locului dar poliţia şi autorităţile din Brazilia au detectat frauda. Ştim că doar 3 state din Brazilia au dreptul de a exporta carne în UE. Va trebui să vedem cum vom îmbunătăţi sistemele de control de acum înainte, cu ajutorul statelor membre, şi vom vedea ce anume vom impune partenerilor noştri. Am organizat 2 întâlniri cu partenerii din Brazilia pentru clasificarea unor standard viitoare, după ce vom primi toate răspunsurile Braziliei. Ştim că vorbim de siguranţa alimentară pe care vrem să o garantăm sub orice formă. În 2016 am importat carne de vită din Brazilia în valoare de peste 450 de milioane de euro iar carne de pui în valoare de 150 de milioane de euro. După ce auditul se va încheia şi vom aduna toate datele din Brazilia, com continua dezbaterile pe acest subiect”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri