Caută
Close this search box.

EUROPAfest 2017, aproape de start! 10 zile de jazz, blues, pop şi clasic

 

Cea de-a 24-a ediţie a EUROPAfest va debuta în 11 mai, simultan la Bucureşti şi Sibiu, sub cunoscutul slogan “It’s all about live quality music!”. Într-adevăr, programul este legat numai de muzica de calitate din patru mari genuri: jazz, blues, pop şi clasic. Până în 20 mai, timp de 10 zile, vom avea în Bucureşti peste 300 muzicieni din 42 de ţări, care vin pentru muzica live şi atmosfera de calitate.

EUROPAfest 2017 face parte din elita festivalurilor europene, fiind unul dintre cele mai apreciate evenimente muzicale internaţionale realizate în România.

În 2005, EUROPAfest a fost primul eveniment din ţară căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj, iar din acelaşi an EUROPAfest a primit titulatura de festival EFFE | Europe’s finest festivals, printr-un program iniţiat de Comisia Europeană şi Parlamentul European.

După 24 de ani muncă asiduă şi evenimente muzicale pe măsură, EUROPAfest a ajuns să fie o adevărată carte de vizită pentru România, dar şi pentru Europa muzicală, deşi autorităţile locale par că nici nu au auzit de acest efervescent festival.

“În perioada 11-20 mai facem Bucureştiul mai frumos. Aşteptăm iubitorii de jazz, blues, pop şi muzică clasică să se bucure de serile de concerte. An de an în luna mai, EUROPAfest dă tonul marilor festivaluri din întreaga lume! Sunt 24 de ani în care am oferit publicului larg un festival care se remarcă prin muzică live, profesionalism şi eleganţă. Aşa cum v-am obişnuit an de an, în 2017 vor fi evoluţii inedite şi mereu surprinzătoare pentru public”, a declarat Luigi Gageos, directorul festivalului.

Notorietatea a depăşit de mult graniţele ţării, artiştii înşişi fiind cei care-şi doresc să participe. “Am ajuns la relaxarea de a nu ne face griji că ne vor fi refuzate invitaţiile. Mai mult, de nenumărate ori suntem nevoiţi să renunţăm sau să amânăm prezenţe ale unor artişti mari care vor să ajungă în festival”, a mai declarat Luigi Gageos, pentru MagnaNews.ro

Program de festival

Vor fi două gale de deschidere, una la Bucureşti, alta la Sibiu. Pe scena Teatrului Odeon va fi un concert de jazz şi blues american cu Triism din SUA, câştigător al Marelui premiu al festivalului de anul trecut, precum şi Far from  Carolina. În Sibiu, pe scena Sălii Thalia, va avea loc un concert simfonic cu laureata EUROPAfest 2016, Rosalind Phang/Germania, Malaezia, alături de orchestra Filarmonicii din Sibiu.

Copilul minune al festivalului, de 11 ani, Bucharest International Jazz Competition, cotat de BBC între primele trei concursuri de jazz din Europa, va avea loc din 13 până în 20 mai. Sub sloganul “100% jazz” vor cânta 22 de trupe din 20 de ţări din Europa, SUA, Canada, Brazilia, care promit un jazz de calitate, proaspăt, original, plin de ritm şi armonie. Proiectul BIJC este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Cu un concept interesant, EUROPAfest – Caffe Festival Ibis înlocuieşte rigurozitatea sălilor de spectacol cu un spaţiu relaxant şi o atmosferă prietenească pentru a apropia publicul de muzica bună şi a lărgi sfera consumatorilor de jazz şi blues. Timp de 8 zile, între 12 şi 19 mai, de la ora 20:00, cafeneaua hotelului Ibis Nord va găzdui evoluţii live extraordinare – concerte şi jam sessions cu numele actuale ale scenei muzicale. Sunt anunţate 16 trupe din SUA, Franţa, Italia şi nu numai.

Cel mai puternic concurs din regiune şi numărul 1 în România, Jeunesses International Fluete Music Competition Dinu Lipatti 2017, a atins de câţiva ani un nivel de profesionalism de excepţie. Se desfăşoară din 1994, alternativ pentru pian, vioară, flaut, clarinet şi compoziţie, prezentând “şcoli de muzică” variate, un schimb interactiv de idei şi impresii. În acest an vor participa 108 flautişti din 36 de ţări care se vor întrece pentru premii în valoare de 10.000 de euro.

De asemenea, sunt organizate Master-classes şi Workshopuri, un recunoscut punct de atracţie în festival. Un workshop de jazz va fi condus de trompetistul James Linahon, artist american, deţinător a numeroase trofee Grammy, iar un al doilea atelier va fi coordonat de Markus Burger, pianist şi compozitor de origine germană, la rândul său nominalizat la premiile Grammy.

Închiderea festivalului va avea loc în 20 mai, cu Gala EUROPAfest, unde publicul va putea reîntâlni pe cele mai apreciate prezenţe. Se vor decerna premiile, vor fi speech-uri ale invitaţilor, precum şi decernarea Diplomei de Excelenţă pentru susţinerea culturii, acordată de Casa Regală.

Deşi festivalul din acest an nu a început, organizatorii au lansat programul ediţiei din 2018 încă din martie, artişti de renume înscriindu-se deja pentru cea de-a 25-a ediţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri