Caută
Close this search box.

Freedom House: Libertatea presei diminuată, din nou, în 2016

 

Libertatea presei în lume s-a diminuat din nou în 2016, fiind amenințată de liderii din numeroase țări, conform unui raport anual, publicat vineri, de organizația americană Freedom House, care își exprimă îngrijorarea că situația s-ar putea înrăutăți, relatează AFP.

Aproximativ 45% din populația lumii trăiește într-o țară în care presa nu este liberă, relevă Freedom House, al cărei indice care măsoară libertatea presei la nivel mondial este la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani.

Raportul subliniază că situația presei s-a degradat sensibil în mai multe țări, în special în Turcia, Polonia, Burundi, Bolivia, Serbia și Ungaria.

Deja arătate cu degetul de Freedom House, China și Rusia au luat noi măsuri pentru un control și mai strâns asupra media, reamintește organizația.

Rusia a încercat chiar să își extindă influența asupra presei și în afara frontierelor, în special în SUA cu ocazia scrutinului prezidențial.

„Reculul libertății presei la nivel mondial s-ar putea să continue, în absența unei orientări puternice a SUA, a statelor membre ale Uniunii Europene și a altor democrații”, atrage atenția Freedom House.

Deși raportul, care vizează 199 de țări, recunoaște că SUA „rămân una din cele mai tolerante țări din lume față de presă”, constată totuși „un recul moderat”.

Freedom House avertizează că dacă administrația americană va persista în a critica „dur jurnalismul factual” și ia măsuri care amenință libertatea presei, capacitatea SUA de a pune sub ‘presiune’ statele contraveniente ar fi mai redusă.

România este plasată pe poziția 73, statutul presei fiind ‘parțial liberă’.

Tonul raportului publicat vineri este similar cu cel al raportului prezentat miercuri de organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), în opinia căreia „libertatea presei nu a fost niciodată atât de amenințată”.

Treisprezece din primele 14 țări ale clasamentului realizat de Freedom House sunt europene, cu Norvegia în frunte.

Pe ultimul loc al clasamentului se află, la egalitate, Coreea de Nord și Turkmenistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri