Caută
Close this search box.

Guvernul de la Chişinău nu mai importă energie electrică din Transnistria

Guvernul de la Chişinău a anunţat că renunţă la importurile de energie electrică din teritoriul transnistrian. Centrala de la Cuciurgan ar rămâne astfel fără cel mai important client al său, iar regimul separatist de la Tiraspol fără principala sursă de valută forte, în condiţiile în care Republica Moldova achita anual facturi de peste 100 de milioane de dolari.

Cu privire la un asemenea scenariu, autorităţile separatiste au dat de mai multă vreme semne de nervozitate.

Reorientarea Chişinăului spre furnizori din Ucraina „ar avea un impact negativ asupra Transnistriei, deoarece valuta, dolar sau leu moldovenesc, este foarte importantă. Moldova este un client prioritar, unicul pentru energia electrică”, recunoştea, zilele trecute, Veaceslav Popescul, fost adjunct al ministrului Educaţiei şi ex-xconsilier al primarului din Tiraspol.

„Este foarte evident faptul că e o acţiune politică îndreptată contra Federaţiei Ruse, împotriva Transnistriei care conlucrează cu Rusia în sectorul energetic. Aceste acţiuni sunt consecinţa acelei politici pe care o observăm acum şi în raport cu situaţia de la Cuciurgan (referindu-se la decizia autorităţilor de la Kiev şi Chişinău de a instala un post vamal comun în Ucraina la frontiera cu regiunea transnistreană), problema căilor ferate şi, în general, presiunea care se pune asupra economiei din regiune”, a fost şi reacţia aşa-numitului ministru al Economiei, Serghei Obolonik, după anunţul făcut de autorităţile moldovene, potrivit digi24.ro.

FOTO: unimedia.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri