Caută
Close this search box.

Încă 14 produse tradiţionale aşteaptă obținerea recunoașterii europene

Ministerul Agriculturii are în pregătire documentațiile pentru încă 14 produse tradiționale, în vederea obținerii protecției europene, însă Cârnații de Pleșcoi și Scrumbia afumată de Dunăre sunt aproape de a primi autorizarea de la Bruxelles, a declarat, vineri, la „Târgul de Florii”, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Mai sunt în faza de autorizare încă două produse, Cârnații de Pleșcoi și Scrumbia afumată de Dunăre, care se află deja în procedură la Bruxelles. Sperăm să avem succes. Un alt produs, cașcavalul de Săvăni, este deocamdată în procedura națională și pe urmă va trece în chingile recunoașterii de la UE. La ora actuală avem o listă cu 14 produse în fază de pregătire pentru a trece toate etapele și a ajunge la UE.

Ne interesează foarte mult să intrăm pe piața europeană cu cât mai multe produse cu denumire de origine protejată, mai ales că România are înregistrate la nivel național peste 500 de produse foarte valoroase”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Cel de-al patrulea produs românesc care a obținut joi protecția europeană — Indicație Geografică Protejată, respectiv „Novacul afumat din Țara Bârsei”, a lipsit de la târgul organizat în curtea ministerului.

România are la această dată patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obținut în anul 2011, Telemeaua de Ibănești, cu Denumire de origine Protejată (DOP) obținută în anul 2016 și Salamul de Sibiu, tot cu IGP obținut anul trecut.

Novacul afumat din Țara Bârsei (IGP) va deveni oficial al patrulea produs românesc protejat în 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

FOTO: info-delta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri