Caută
Close this search box.

Indonezia: Procurorii cer un an de închisoare cu suspendare pentru guvernatorul creștin al Jakartei

 

Procurorii indonezieni au cerut joi o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru guvernatorul în exercițiu al Jakartei, creștinul Basuki Tjahaja Purnama, într-un caz în care este acuzat de blasfemie la adresa Coranului, relatează DPA și Reuters.

Cunoscut pentru franchețea sa, Basuki Tjahaja Purnama (50 de ani), supranumit Ahok, a declarat în septembrie că interpretarea de către anumiți ulema (teologi musulmani) a unui verset din Coran, potrivit căreia un credincios musulman nu trebuie să aleagă decât un conducător musulman, este eronată, provocând astfel un val de contestare în Indonezia, țară în care aproape 90% din locuitori sunt musulmani. Declarația sa a fost instrumentalizată de islamiști adepți ai liniei dure, iar la presiunea și apelurile de a fi întemnițat, guvernatorul a fost inculpat la sfârșitul lui 2016 pentru blasfemie, delict pentru care riscă cinci ani de închisoare.

Cererea Parchetului indonezian survine la o zi după ce Ahok a fost învins de rivalul său musulman Anies Baswedan, fost ministru indonezian al educației, în urma unui scrutin marcat de puternice tensiuni religioase.

Procurorii au solicitat ca sentința să fie suspendată pentru o perioadă de doi ani. Ahok, care a respins acuzația de blasfemie, nu ar urma să stea în închisoare dacă judecătorii dau curs cererii procurorilor și dacă inculpatul nu comite o altă infracțiune în cei doi ani.

Verdictul în acest caz este așteptat în câteva săptămâni.

Ahok, primul guvernator nemusulman de peste o jumătate de secol al Jakartei și, totodată, primul provenit din rândul minorității chineze, va trebui să cedeze în luna octombrie postul în care a avut acces automat în 2014, după alegerea ca președinte al țării a predecesorului său Joko Widodo, al cărui adjunct fusese. El a devenit popular datorită hotărârii sale de a lupta împotriva corupției larg răspândite și de a întreprinde reforme la Jakarta, o metropolă cu 10 milioane de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri