Avocaţii Arhiepiscopului Tomisului au depus, luni, la Curtea de Apel Constanţa, un document realizat de un avocat din Bruxelles, specializat pe legislaţia europeană privind fondurile europene, concluzia acestuia fiind că nu există dovezi cu privire la intenţia de fraudare, dar şi că utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din dosar nu este în conformitate cu practica Uniunii Europene, informează News.ro.

Un nou termen în dosarul în care Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene a avut loc luni la Curtea de Apel Constanţa.

Dosarul se află în stadiul de cameră preliminară, motiv pentru care şedinţa nu a fost publică.

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, luni dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că va fi depusă în instanţă de către cabinetul de avocatură Vasii, Florian şi Asociaţii opinia avocatului Bernard O’Connor din Bruxelles, specializat pe legislaţia europeană privind fondurile europene pentru agricultură.

„Pe scurt, concluzia acestei opinii este că «utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din prezenta cauză nu este în conformitate cu practica UE». Totodată, se va solicita instanţei amânarea cauzei pentru a se acorda posibilitatea procurorului şi celeilalte părţi să o cunoască şi să-şi exprime un punct de vedere. Ne exprimăm încrederea că procurorii vor înţelege că au greşit în acest dosar şi vor renunţa la acuzaţii”, se arată în informarea Arhiepiscopiei Tomisului.

La finalul şedinţei de judecată, Arhiepiscopul Tomisului a declarat jurnaliştilor că expertul european nu a găsit niciun temei pentru incriminarea sa.

„Am depus un document din partea expertului european care a întocmit legea APIA şi care este şi avocat european şi care nu a găsit niciun temei pentru incriminarea mea. De ce nu s-a depus până acum? Pentru că a avut nevoie de un studiu, a trebuit să studieze rechizitoriul, a răspuns rechizitoriului. S-a tradus oficial, vineri s-a terminat traducerea, când să se depună ?” La dosar nu prea sunt dovezi, aceasta constată expertul. Nu înţelege de unde au găsit procurorii dovezi care nu există. Legea aceasta nici nu incriminează penal, există proceduri administrative preliminare, chiar cei care au dat procese verbale şi rezoluţii de la APIA că lucrurile sunt în ordine, nu a înţeles avocatul european de ce s-au constituit parte că se contrazic ei înşişi”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

În concluziile documentului depus în instanţă, se precizează că nu sunt dovezi privind intenţia de fraudare şi nicio dovadă de înţelegere secretă între solicitant şi APIA.

„În concluzie, consider că utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din prezenta cauză nu este în conformitate cu practica UE. Nu există dovezi cu privire la intenţia de fraudare; nu există nicio dovadă de înţelegere secretă între solicitant şi APIA; nu există nicio dovadă palpabilă că terenul în cauză nu a fost de calitate agricolă bună (singura probă fiind zvonurile); procedurile administrative aplicabile în cazul posibilei aplicaţii incorecte pentru fondurile UE nu au fost epuziate; aceste căi de atac administrative au fost suficiente pentru a aborda posibile aplicaţii incorecte; se poate pune la îndoială că APIA, agenţia de plată, şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile în asigurarea faptului că finanţarea din partea Uniunii este distribuită în mod corespunzător”, se precizează în finalul documentului depus la instanţă.

Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 3 mai.

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

„În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Ferma 3» – Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, se arată în comunicat.

De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit că un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.

„Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursa citată.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

Foto: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here