Caută
Close this search box.

Legendarul „Dobrin” al Sătmarului a încetat din viaţă

Lumea fotbalului românesc este în doliu, după ce Gabi (Gavril) Both – fost fotbalist legendar al echipelor Olimpia Satu Mare, Dinamo Bucureşti şi UTA Arad a încetat din viaţă chiar în a doua zi de Paşte. Component al „Generației de Aur” a Olimpiei Satu Mare, fostul mijlocaș central sătmărean a făcut senzaţie în cupele europene cu UTA Arad, pe Anfield împotriva lui Liverpool, dar şi pe White Hart Lane în ediţia 1971/1972, împotriva lui Tottenham (echipă care a și câştigat în acel an trofeul), în sferturile Cupei UEFA.

Botezat de presă în anii ’70 drept „Dobrin al Sătmarului”, Gabi Both fusese numit, în toamna anului trecut, președinte de onoare al FC Olimpia Satu Mare, iar în acest an, pe 6 septembrie, urma să împlinească şapte decenii de viaţă.

În anul 1981 Gabi Both a renunțat să mai joace fotbal și a început să antreneze în fotbalul județean sătmărean, la Negrești, iar ulterior a antrenat echipa sa de suflet, Olimpia Satu Mare, cu care a promovat în Divizia A în sezonul 1997-1998. Din 2008 a renunțat la antrenorat și s-a ocupat de partea administrativă, fiind administratorul Stadionului Olimpia până în toamna anului trecut când, din cauza unei boli grave, nu a mai putut fi prezent la stadion.

Coechipier cu legende precum Mircea Lucescu, Cornel Dinu, Radu Nunweiller sau Florea Dumitrache, Gabi Both a fost antrenorul care a adus ultima promovare a Olimpiei Satu Mare în Divizia A.

Extrem de talentat, fostul mijlocaș central a avut șansa să evolueze la echipe din Germania, Austria sau chiar Australia, dar autorităţile comuniste nu i-au dat voie să părăsească ţara.

Un episod care dovedeşte că Gabi Both a fost un fotbalist foarte iubit de sătmăreni s-a derulat în anul 1975. Atunci, după un meci jucat cu rivalii din Baia Mare, Gigi Staicu, antrenorul de atunci al Olimpiei Satu Mare, a vrut să-l excludă din lot. Dar, la revenirea de la Baia Mare, cei 5.000 de sătmăreni care asistaseră la meci, s-au adunat în faţa Consiliului Judeţean, sediul PCR de atunci, şi au început să scandeze minute în şir “Gabi Both”. Era ceva nemaivăzut în acea vreme, iar partidul a intervenit rapid şi Both a rămas până la capăt la Olimpia, echipa căreia i-a dăruit tot ce a avut mai bun şi pe care o va purta cu el şi dincolo de mormânt.

Acum, la ceasul când Gabi Both  s-a dus în Ceruri să facă echipă cu colegii săi de generație, Dobrin, Ștefănescu sau Helvei, echipa redacţională magnanews.ro transmite condoleanţe familiei îndoliate.

Dumnezeu sa-l odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri