Caută
Close this search box.

Moscova se pregătește să dărâme 9.000 de blocuri vechi și face altele

 

Primăria Moscovei a lansat un proiect de anvergură: dărâmă şi reconstruieşte blocuri în tot oraşul. Aproape 9.000 de blocuri vechi, cu 5 etaje, urmează să fie demolate. Iar locatarii vor primi apartamente în imobile noi. E o decizie care i-a împărţit pe moscoviţi în două tabere: unii doresc să se mute în casă nouă, alţii nici nu vor să audă, relatează TVR.

Tatiana şi Maxim au fost primii din bloc care s-au mutat în 1967, apartamentul fiind proprietate personală. ”Desigur că vreau într-o casă nouă. Un apartament spaţios şi confortabil. Vrem o bucătărie mai mare. Cea pe care o avem este foarte mică”, spune Tatiana Dubah.

„Este foarte posibil să primim o variantă care nu ne convine. Dacă refuzi de trei ori, ei pot face ce vor. Evident, ne pot evacua cu forţa”, completează Maxim.

Aşa numitele Hrusciovki – blocurile de cinci etaje – erau foarte populare în anii 50. A fost proiectul de sistematizare aprobat de Nikita Hruşciov – liderul sovietic de atunci. Între timp, la Moscova s-au construit blocuri noi, moderne, cu toate utilităţile. Municipalitatea a ajuns la concluzia că renovarea blocurilor vechi ar costa mai mult decât dacă ar construi unele noi.

Proiectul anunţat de Primăria Moscovei presupune demolarea a 8.500 de blocuri cu 5 etaje, construite între anii 1950 şi 1972. Vor fi strămutate peste 1.500.000 de persoane.

Locatarii blocurilor luate în vizor sunt speriaţi pentru că nu ştiu în ce condiţii vor trebui să renunţe la case.

„Eu sunt pentru demolare. Vă explic şi de ce. Blocul nostru are deja 50 de ani. A fost dat în exploatare în 1967. Anul trecut au făcut expertiză: conductele, reţeaua de canalizare, cea de electricitate sunt la pământ. Au propus renovare, însă, când au început, şi-au dat seama că este imposibil”, spune Olga, o altă locatară.

„Aici mi-am crescut toţi copii. Era un vis. Te plimbai prin această grădină, iar copiii creşteau în natură. Acest lucru se întâmplă în Moscova”, adaugă Elena Holina.

Există şi o oarecare nostalgie în rândul locatarilor blocurilor de 5 etaje. Timp de atâţia ani, în bloc s-a format o comunitate, care, odată strămutarea în alt loc, probabil va dispărea.

Proiectul iniţiat de autorităţi se va derula pe o perioadă de 20 de ani. Primele dezbateri în Duma pe legea strămutării din blocurile vechi vor avea loc săptămâna viitoare, pe 19 aprilie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri