Caută
Close this search box.

Mozart, Beethoven, Haydn rasuna la Ateneul Roman

Sub bagheta renumitului dirijor Horia Andreescu, orchestra Filarmonicii Bucurestene va propune vineri, 28 aprilie 2017,o seara clasica prin insasi alegerea compozitorilor  contemporani care au marcat aceasta era muzicala: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart si Ludvig van Beethoven.

Joseph Haydn (1732-1809) a scris peste 100 de simfonii din care, s-a ales spre auditia serii  Simfonia 60 in do minor „Il distratto”, denumire pe care a primit-o dupa piesa de teatru la care a fost adaugata drept acompaniament. Scrisa in 1775, simfonia are 6 parti  – uvertura, 4 parti pentru cele 4 acte teatreale si final  –  si a fost catalogata de dirijorul Kenneth Woods ca fiind una dintre cele mai amuzante scrieri a lui Haydn. El o descrie „ca o piesa pregatita pentru secolul XX  prin modernism, surrealism, absurdism, poli-stilism, intruneste toate asteptarile si re-examineaza orice posibilitate a muzicii”.

Bujor Prelipcean si Serban Mereuta sunt solistii partiturii Concertone pentru doua viori si orchestra in do major, KV 190 de W.A.Mozart (1756-1791). Allegro spiritoso, Andantino grazioso, Tempo minueto-vivace sunt cele trei miscari ale lucrarii care dau spiritul suplu, subtil, aparent facil a lucrarii mozartiene. Expresivitatea si virtuozitatea definesc pe cei doi solisti in interpretarea acestei lucrari.

Cu sute de concerte si inregistrari ale simfoniilor lui Beethoven (1770-1827), Maestrul Horia Andreescu incheie concertul serii dirijand  Simfonia a 2a in re major, opus 36 a celebrului compozitor german. Scrisa in prima perioada a cariei sale , in Simfonia a 2 a se simt influente ale predecesorilor lui (Haydn si Mozart) dar in care Beethoven exploreaza noi directii si incepe sa isi formeze propria amprenta muzicala.

Este o minunata alegere aceastra triada clasica a serii filarmonicii bucurestene sub bagheta unui puternic dirijor roman- Horia Andreescu – si a intalnirii a doi solisti violinisti de inalta tinuta internationala: prof. univ. dr. Bujor Prelipcean si elevul sau, Serban Mereuta sub cupola impresionanta a salii  Ateneului Roman, alaturi de o orchestra plina de energie, Orchestra simfonica a Filarmonicii „G.Enescu”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri