Caută
Close this search box.

Olguța Vasilescu: Nu am vrut să apară în presă salariile unitare

Olguţa

 

Legea salarizării unitare s-a lucrat mai mult la partid și a fost o secretomanie în privința acesteia, deoarece nu s-a vrut să apară în presă, pentru că s-au tot făcut corecții și nu voiam să părem neserioși sau să se creadă că am dat o informație falsă, a declarat marți, la Antena 3, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Olguța Vasilescu.

„S-a discutat mai mult la partid, s-a lucrat legea, și destul de puțin în minister. A fost și o secretomanie în ceea ce privește această lege, pentru că am tot negociat-o cu sindicatele, am tot schimbat grilele de salarizare ca să putem să corectăm toate disfuncționalitățile și nu voiam să apară în presă, pentru că apărea un salariu și mâine ne trezeam că trebuia să corectăm aceste salarii și atunci automat ori păream neserioși ori părea că am dat o informație falsă. De aceea nici angajații ministerului nu știau care sunt grilele de salarizare.(…) Legea salarizării unitare s-a lucrat în proporție de 80% la partid și nu înțeleg de ce e această mirare că o trimitem la Parlament… Nu am făcut-o prin angajarea răspunderii pentru că legea nu e perfectă. Nicio lege din România nu e perfectă. În mod sigur ne-a mai scăpat ceva, care la Parlament poate fi corectat. Eu întotdeauna am spus că nu vreau să mergem pe asumare de răspundere pe o lege importantă. Și atunci hai să o trimitem Parlamentului. Am făcut deja discuțiile cu toate federațiile sindicale, am căzut la un acord. Acum, dacă o transmitem la Guvern va fi tot în dezbatere parlamentară, dar va fi trimisă peste o lună pentru că până atunci, conform procedurii, suntem obligați să o mai ținem o lună în dezbatere publică, iar asta înseamnă îngroparea legii, nu am niciun dubiu”, a explicat Olguța Vasilescu, potrivit Agerpres.

Aceasta a subliniat că, inițial, discuțiile porniseră pe proiectul de lege făcut în timpul mandatului Rovanei Plumb, dar s-a renunțat la acesta deoarece s-a constatat că adâncea discrepanțele.

„Inițial pornisem pe legea Rovanei Plumb. Eu m-am gândit să o aplicăm direct pe aceea, mai ales că avea acordul sindicatelor pe ea, dar mi-am dat seama că e imposibil, pentru că aveam o anvelopă de 32 miliarde lei și 56% creștere a salariilor. Aceste salarii creșteau cu un procent destul de apropiat unul de celălalt, în sensul că discrepanțele de fapt se adânceau pentru că o persoană cu un salariu mare primind același procent cu o persoană cu salariu mic nu făcea altceva decât să adâncească inechitățile. Am stat foarte mult de vorbă, am avut și eu vreo trei variante pe care le-am tot discutat. Din fericire am avut consilieri buni care au lucrat pe această lege și care cunoașteau legislația după ’89 încoace toată. A trebuit să înțelegem în primul rând cum s-a ajuns aici, în acest haos. Au fost legi ale căror articole s-au tot prorogat, adică doar jumate din acea lege s-a aplicat, cealaltă nu, apoi au apărut tot felul de ordonanțe de urgență de completare a acestor legi, de alte legi, inițiative parlamentare de completare a acestor legi. Bineînțeles, ne-a trebuit o sumă de mare de bani ca să corectăm aceste inechități. Ne ducem până în anul 2022 ca să le putem corecta. Banii aceștia sunt prinși în programul de guvernare. 32 de miliarde lei până în 2020, acolo e prevăzută creșterea cu 50% a salariului”, a mai spus Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii a precizat că anvelopa salarială va crește cu circa 10 miliarde lei anual și că, la ora actuală, pentru salarizare se plătește 7,5% din PIB.

„Noi estimăm să ajungem cu ea la 10% din PIB. În UE media este mult mai mare. Este între 12 și 14%”, a completat ministrul Muncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri