Progonze dure pentru viitorul românilor. Mai bine de 60% din locurile de muncă din România sunt în pericol de dispariţie din cauza avansului tehnologic. Este de departe cea mai mare pondere din Europa şi pune sub semnul întrebării avansul economiei pe viitor.

Handicapurile deja se simt. Nivelul de automatizare este atât de scăzut, încât valoarea adăugată creată de angajatul din România e de patru ori mai mică decât în Europa.

Valoarea adăugată creată de angajatul român într-o oră de muncă este la un sfert din media europeană. Prost stăm chiar şi în comparaţie cu celelalte ţări foste comuniste. Cehia este la jumătate din media europeană, iar vecinii din Ungaria, la o treime. Diferenţa o face automatizarea. Românii produc puţin fiindcă produc destul de primitiv.

Decalajul se simte mai ales în sectorul auto, unde roboţii puţini şi liniile de asamblare vechi aduse din străinătate fac ca procesul de producţie să fie greoi şi susceptibil la eroare. Rezultatul – muncitorul din industria auto românească creează pe ora muncită doar 16% din valoarea adăugată produsă de muncitorul european.

Schimbări se întâmplă, dar prea puţine. Ford a adus în acest an 190 de roboţi la Craiova, iar la Dacia, conducerea şi-a propus să crească nivelul de automatizare al uzinei de la Mioveni la 20% până în 2020. Asta în condiţiile în care multe uzine din Vest sunt deja robotizate în proporţie de 90%. Fabrica va rămâne mult în urma rivalilor chiar şi după ce încheie investiţiile în automatizare, însă Dacia nu poate să se grăbească, fiindcă presiunile din partea celor care şi-ar pierde locul de muncă sunt prea mari.

Şi aici e marea dilemă a economiei româneşti în general. Șase joburi din zece sunt în pericol de a dispărea din cauza avansului tehnologic, arată datele compilate de ING, potrivit digi24.ro. Este cea mai mare pondere din Europa iar riscurile vin după ani şi ani de subfinanţare a educaţiei.

Pe piaţa muncii este o diferenţă uriaşă între ce se cere şi ce se oferă. Mai toate locurile de muncă nou create sunt pentru cei cu studii superioare, doar că aceştia sunt mult prea puţini, numai 15% din totalul forţei de muncă. Iar problema e dublă. Pe de-o parte angajatorii care au nevoie de specialişti nu au de unde să-i ia, iar cei care nu au studii riscă să devină pe viitor neangajabili. Asta fiindcă aproape jumătate dintre românii activi pe piaţa muncii nu au terminat cele zece clase obligatorii. Iar fără liceul terminat, riscul să fie înlocuiţi de un robot e garantat.

FOTO: hotnews

25 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =