Caută
Close this search box.

Petre Chirea nu a abandonat pictura, mai mult, o onorează mereu cu opera sa

Mereu surprinzătorul pictor care răspunde la numele de Petre Chirea a mai tras o lovitură puternică de imagine pe piaţa artelor vizuale, prin expoziţia intitulată simplu, deci frumos, ” Atelier 2017”, la Galeria EriCris Art din Bucureşti.
Autorul mi-a subliniat că a prezentat, cu acest prilej, o parte din proiecte sale aflate în diferite stadii de lucru, ca şi când ar invita pe toţi privitorii de artă, chiar în intimitatea creaţiei sale.
De la bun început, vreau să subliniez marele merit al pictorului, care nu s-a lăsat copleşit de presiunea imensă din interiorul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, unde, din păcate, aşa-zisele instalaţii şi experimente pretins neînţelese au luat locul picturii autentice, care trebuie să se predea în continuare în acest loc sacru, care este Departamentul de Pictură din cadrul Facultăţii de Arte Plastice.
Spun aceste adevăruri, din postura unui om care cunoaşte destul de bine etapele evoluţiei sale. Petre Chirea nu face parte din categoria studenţilor veniţi direct de pe băncile liceului. Iar în cazul său, acest aparent handicap a fost transformat într-un mare avantaj. Iată simpla explicaţie. În comparaţie cu elevii de liceu, Petre Chirea a avut la intrarea la UNARTE, multe acumulări în pictură. Era, în multe cercuri, deja o mică vedetă. Ştia să pună culorile la locul lor, ştia ce este o încadrare, ştia să valorifice volumele, spaţiile, perspectivele, despre care elevii află doar puţin, în câteva meditaţii înainte de admitere, ori în şcolile de specialitate, în cel mai bun caz.
M-am temut mult timp că artistul urmează să fie strivit de forţa cu care marea majoritate a corpului didactic de la UNARTR doreşte să impună stilul aşa-zis modern, fără o acumulare şi o parcurgere sistematică a etapelor marii arte clasice.
Pentru a înţelege mai bine drumul său,vă invit să începem chiar cu… începutul.
Născut pe 4 decembrie 1959, la Prundu, judeţul Giurgiu, Petre Chirea face mai întâi Şcoala Populara de Artă (secţia pictura) cu prof. George Paul Mihail. Apoi a urmat Facultatea de Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale din Bucureşti (specializarea Marketing). Se implică în tot felul de meserii, dar nu uită niciodată mirajul inegalabil al picturii. Petre Chirea este din 2016 absolvent al UNARTE, Universitatea Naţionala de Arte din Bucureşti, clasa prof. Dr. Petru Lucaci, iar în acelaşi an a început şi studiile de Master: „Strategii de cercetare în pictura” la UNARTE.
Înainte de a intra la Universitate, pictorul era fascinat de stăzile Bucureştiului, apoi de grădini şi case, de celebrul subiect Balcic, unde au pictat atâţia şi atâţia celebri artişti interbelici, dar şi mai puţin celebrii din zilele noastre. Are multe participări la expoziţii personale sau de grup, stagii de pregătire. Nu întârzie să apară şi primele elemente de palmares.
Iată că Petre Chirea termină cu bine studiile superioare de arte plastice şi a găsit deja un drum propriu, cu acumulări solide din pictura europeană, după ce vizitează câteva centre importante în istoria artei de pe continentul nostru.
Mai mult, el nu doreşte să ţină pentru sine adevărata comoară descoperită, ci o împarte cu drag tuturor celor care îi calcă pargul şi doresc să înveţe ceva, cel mai bun exemplu fiind Florentina Niculiţă, care a reuşit, la rândul său, să deschidă expoziţii bine primite, după ce a asimilat elementele esenţiale de pictură de la proaspătul profesor Chirea.
Recenta sa personală de la Galeria EriCris Art este cea mai nouă dovadă că Petre Chirea păşeşte decis pe drumul cel bun. Aşteptăm, cu încredere, paşii următori care duc, în mod normal, spre consacrarea deplină şi definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri