Caută
Close this search box.

Povești despre români: Pavel Rătundeanu – Ferghete, culegătorul de folclor din Ciubăncuţa Clujului

Printre cititorii unei publicaţii care a lansat un concurs de cultură, cu ani în urmă, era şi unul care semna Pavel Rătundeanu – Ferghete. Mereu primeam la redacţie plicuri foarte consistente expediate din satul Ciubăncuţa, situat în comuna Recea-Cristur din judeţul Cluj, Transilvania, România, cu scrisori foarte consistente. Pagini întregi erau dovada unui om care pornit pe scris, deschidea zăgazurile unui torent colorat. Sigur, a câştigat concursul.
Aşa a fost începutul, atunci a apărut în viaţa mea cugetătorul din Ciubăncuţa.
După o corespondenţă cu multe episoade, drumurile deceniilor care au urmat ne-a despărţit şi acum ne-am regăsit, cu mare bucurie, în civilizaţia ecranelor.
Dar, să îl lăsăm se se prezinte singur, pentru cititorii MagnaNews.ro, în acest scurt dialog:
– Domnule Pavel Rătundeanu- Ferghete, spuneţi câteva lucruri despre dumneavoastră să vă cunoască lumea…
– M-am născut la 1 octombrie 1949 în Sâmpetru-Almaşului, Salaj. Din 1976 domiciliez în Ciubăncuţa, Cluj.
– Ce meserie aveţi ?
– Actualmente sunt pensionar, dar am lucrat asistent veterinar la Circumscripţia Sanitar – Veterinară Recea-Cristur, judeţul Cluj, din cadru Direcţiei Veterinare al judeţului Cluj. Asistentul veterinar nu are o muncă uşoară, el fiind solicitat ziua, noaptea, animalele îmbolnăvindu-se fără să ţină cont de sărbători ori de program.  Eu am cules însă folclor, apoi am început să scriu în joacă. Apoi a devenit o pasiune, o plăcere, o stăruinţă, o răbdare.
– Pasiunea scrisului în ce s-a concretizat ?
– Cărţi publicate: Şapte cărţi, culegeri de folclor la Editura”Cuget românesc” a prietenului de o viaţă Al. Stănciulescu din Bârlad, ori la Centrul de cultură din Cluj. Sunt patru volume de culegeri de folclor cu colinde din Transilvania şi unul cu balade din Transilvania. Un alt volum este dedicat folclorului copiilor şi o antologie de rituale înmormântare. Am publicat şi două volume de poezie la Editura Sitech din Craiova, intitulate ”Iisus Hristos-Dreptul la veşnicie” la Editura Contrafort şi ”O altfel de cântare a cântărior”.
Am pregătite pentru tipar la Editura”Cuget românesc” un nou volum de folclor ”Nunta din Transilvania”, Antologie şi comora înţelepciunii în vorbele de duh (antologie de proverbe şi zicători culese cu pasiune şi drag, de Pavel Rătundeanu-Ferghete). ”Flori din grădina graiului românesc” (antolologie cântece lirice, un ABC pentru viitori raspsozi populari). La Editura Sitech Craiova am sub tipar: Nădejdea păsării Phoeni (Colind întru răsărit de soare, de binecuvântare).
– Cum vă mai simţiţi cu sănătatea ? Au fost probleme în ultimul timp.
 – Recent am avut un accident vascular cu hemipareză corp stâng pe fondul altei paralizii suferite în anul 1983. Plus nevralgie nevralgie cubitală dreaptă, nu la nivelul gravităţii în cazul lui Ştefan Luchian.
Acesta este omul, acestea sunt cărţile, acestea sunt suferinţele. O parte din ele. Ce îl mai poate defini ? O mare dragoste pentru poetul creştin Ioan Alexandru, pentru tot ce este românesc şi autentic.
Îi urăm sănătate, să găsească bani să îşi publice toate volumele scrise deja, dar şi la cele la care visează, acolo în Ciubăncuţa Clujului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri