Caută
Close this search box.

Precursorul dinozaurilor avea patru picioare şi prăda luncile Tanzaniei

 

Oamenii de știință au identificat cel mai vechi precursor al dinozaurilor și se arată surprinși de cât de puțin semăna acesta cu celebrele reptile, informează Reuters.

Cercetătorii au descris, într-un studiu publicat miercuri, fosilele unei reptile carnivore, cu gâtul lung și cu patru picioare, din specia numită Teleocrater rhadinus, care măsurau până la trei metri lungime și prădau luncile din regiunile din Tanzania de astăzi, în urmă cu 245 de milioane de ani.

Această reptilă a trăit în perioada Triasică, cu milioane de ani înainte de primii dinozauri, iar oamenii de știință îl descriu mai degrabă ca un ”văr” apropiat al dinozaurilor decât un strămoș direct al acestora, arată Agerpres.

Înfățișarea sa era diferită de ceea ce s-au așteptat cercetătorii să găsească la primii reprezentanți de pe linia evolutivă a dinozaurilor. Înfățișarea acestui Teleocrater era o combinație de caracteristici de crocodil și de dinozaur.

”Sunt surprins de mozaicul să trăsături pe care le avea”, a declarat paleontologul Ken Angielczyk de la Field Museum din Chicago, Statele Unite, unul dintre oamenii de știință care au participat la studiul publicat în jurnalul ”Nature”. ”Teleocrater demonstrează că primii membri ai liniei evolutive a dinozaurilor erau foarte diferiți de dinozauri, iar multe dintre caracteristicile ‘tipice’ ale acestora s-au format treptat, nu au evoluat îndeaproape”, a mai spus el.

Dinozaurii aparțin unui grup mai mare numit Archosaurus care, în urmă cu circa 250 de milioane de ani, s-a despărțit în două ramuri: una din care făceau parte crocodilienii, iar cealaltă care includea dinozaurii, reptilele zburătoare numite pterozauri, care au dispărut între timp, și păsările, care au evoluat din dinozaurii cu pene. Teleocrater este cel mai vechi membru cunoscut al ramurii de dinozauri-pterozauri-păsări.

Cercetătorii s-au așteptat ca acest precursor al dinozaurilor să fie un prădător de dimensiuni mici, cu două picioare, asemănător primilor dinozauri, precum Herrerasaurus care a trăit în urmă cu circa 231 de milioane de ani în zona Argentinei de astăzi. În timp ce dinozaurii prădători erau bipezi, Teleocrater avea patru picioare și semăna cu dragonul de Komodo.

Paleontologul Sterling Nesbitt de la Virginia Tech, conducătorul studiului, a declarat că fosilele de Teleocrater provin de la cel puțin patru exemplare și au fost găsite în sudul Tanzaniei, în aceeași regiune în care au fost identificate cele ale prădătorului biped Nyasasaurus, care a trăit cu câteva milioane de ani mai târziu. Unii oameni de știință consideră că Nyasasaurus ar fi prima specie de dinozaur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri