Caută
Close this search box.

Preşedintele filipinez fortifică insulele din Marea Chinei de Sud

 

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a anunţat că a cerut forţelor armate să ocupe şi fortifice toate posesiunile controlate de Manila în Marea Chinei de Sud, în contextul disputelor teritoriale între statele reiverane, Beijingul revendicând aproape întreaga suprafaţă a mării.

„Am încercat să fim prieteni cu toată lumea, însă trebuie să ne menţinem jurisdicţia, cel puţin în zonele aflate sub controlul nostru”, a declarat liderul filipinez cu ocazia unei vizite la o bază militară din provincia Palawan, potrivit The Associated Press.

Duterte a indicat că a ordonat forţelor armate să ocupe toate insulele, recifurile şi bancurile de nisip controlate de Filipine, arată și Mediafax.

„Sunt nouă sau zece insule pe care trebuie să le fortificăm”, a declarat preşedintele.

De la învestirea în funcţia de preşedinte, Duterte a încercat să relanseze relaţiile cu China, care au fost marcate de tensiuni din cauza disputelor teritoriale.

Beijingul revendică aproape întrega Mare a Chinei de Sud, unde se crede că se găsesc rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale. Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnamul au, de asemenea, revendicări în zonă.

„Pare să fie o cursă pentru ocuparea de insule

„, a mai afirmat liderul de la Manila.

Sursa foto: Inquirer News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri