Caută
Close this search box.

Programator rus, arestat la cererea SUA. El ar fi creat un virus care a dus la victoria lui Trump

Un programator rus, suspectat că a participat la operaţiunea de „piratare a campaniei electorale din Statele Unite”, a fost arestat preventiv în Spania, au declarat surse judiciare, citate de AFP.

Statele Unite au emis o cerere de extrădare pe numele lui Piotr Levasov, reţinut la Barcelona, cerere care va fi examinată de un tribunal specializat din Madrid, potrivit hotnews.ro.

Programatorul rus fusese reţinut vineri la Barcelona, dar informaţia nu a fost făcută publică decât duminică.

Levasov a fost „reţinut vineri la Barcelona de agenţi ai unităţii de anchetă tehnologică ai poliţiei, în urma unei cereri internaţionale”, a precizat atunci un purtător de cuvânt al poliţiei.

Rusul a fost transferat la Madrid şi pus la dispoziţia Audienţei Naţionale. Aceasta jurisdicţie este însărcinată cu afaceri complexe, precum terorismul sau dosarele financiare.

Consulatul Rusiei în Spania a confirmat informaţia.

Interogată de media de stat RT (ex-Russia Today), Maria Levasova, soţia programatorului, a declarat că soţul sau a fost arestat „la cererea autorităţilor americane, pentru a fi extrădat, în legătură cu criminalitatea cibernetică”.

Potrivit declaraţiilor sale citate de RT, care nu au putut fi confirmate de o surs[ independentă, poliţia i-ar fi spus Mariei Levasova ca „un virus, care pare să fi fost creat de soţul său, este legat de victoria lui (Donald) Trump” în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2016.

Nici poliţia spaniolă şi nici consulatul rus nu au precizat motivul arestării.

Rusia este acuzată de serviciile americane de informaţii şi de contraspionaj de ingerinţă în alegerile prezidenţiale în favoarea lui Trump. Acesta a negat în mai multe rânduri orice legătură cu Moscova.

La jumătatea lunii ianuarie, un alt programator rus căutat de SUA, Stanislav Lisov, a fost arestat pe aeroportul El Prat din Barcelona şi pus de asemenea la dispoziţia Audienţei Naţionale.

FOTO: bugetul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri