Caută
Close this search box.

Proteste anticorupție, după modelul românesc din Piaţa Victoriei

Mii de slovaci au înfruntat ploaia pentru a protesta faţă de corupţia din mediul de afaceri şi cel guvernamental. Slovacii s-au inspirat din protestele anticorupţie din România, de la începutul acestui an, scrie presa de la Bratislava.

Demonstranţii, majoritatea studenţi, au mărşăluit prin centrul capitalei Bratislava şi au scandat sloganuri împotriva premierului Robert Fico (centru-stânga), pe care îl acuză de corupţie. Ei au cerut totodată demisia ministrului de Interne, Robert Kalinak, a șefului poliției, Tibor Gaspar, și a șefului unei unități speciale a Parchetului însărcinată cu lupta contra corupției.

Scandalul a pornit de la un fost ministru slovac de Interne, un aliat al premierului, care este acuzat că a luat mită 200 de mii de euro de la un om de afaceri. Şi premierul este bănuit de afaceri murdare. Scandalul e legat de apartamentul său luxos, pe care l-a închiriat de la un om de afaceri influent.

Manifestația a fost organizată la chemarea a doi studenți, David Straka și Karolina Farska, potrivit Agerpres. „Corupția este una din cele mai mari probleme ale Slovaciei. Banii noștri dispar în buzunarele oligarhilor”, a declarat aceasta din urmă.

Manifestația a fost susținută de președintele slovac, Andrej Kiska, critic deschis al prim-ministrului. „Dacă noi rămânem tăcuți, nimic nu se va schimba aici”, a declarat pentru cotidianul Dennik N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri