Caută
Close this search box.

Dragnea vrea pedepse mari pentru cei care taie pădurea. Legea e în Parlament!

Doi aleși suceveni,deputatul Emilian Havrici și senatorul Ion Stan alături de liderul PSD Liviu Dragnea Ioan Stan și deputatul PSD de Suceava Emilian Harvici, au inițiat, un proiect de lege prin care se asigură necesarul de lemn de foc pentru populație.

Deputatul PSD de Suceava Emilian Havrici a explicat că prin proiectul de lege depus, miercuri, la Parlament, se asigură lemnul de foc necesar populației, dar și posibilitatea exploatării de către persoanele fizice a unui volum de până la 5 mc pe an, de hectar, din pădurea proprietate personală pentru asigurarea încălzirii.

El a mai declarat că legea prevede și că plata pazei pădurii se va face de la bugetul de stat pentru persoanele fizice, proprietari de pădure de maxim 30 de ha, care au contracte cu ocoalele silvice de stat.

Mai mult, Havrici a spus că prin lege se înăspresc sancțiunile pentru tăierile ilegale, considerând ca benefică înăsprirea pedepselor.

Deputatul Emilian Havrici a mai spus că săptămâna viitoare va intra în dezbaterea plenului și Legea 171 privind contravențiile silvice care va reglementa domeniul forestier pentru a se reduce pagubele provocate pădurii.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, în baza Planului de administrare și management pentru perioada august 2016-iulie 2020 al Directorului General al RNP – Romsilva, a fost elaborată Metodologia privind stabilirea comunităților locale care au nevoie de lemn de foc din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

„Acţiunile întreprinse până la această dată au fost de identificare a comunităţilor locale care au nevoie de lemn pentru foc, centralizarea acestora și stabilirea volumului maxim de lemn pentru foc ce poate fi pus la dispoziţie de către regie în anul 2017. Astfel, la nivel naţional au fost identificate 3683 de comunităţi locale, în raza a 2.035 unităţi administrativ-teritoriale, care depind în asigurarea lemnului pentru foc destinat încălzirii locuinţelor, din pădurile statului”, se arată în document.

Astfel, s-a stabilit că volumul total de lemn pentru foc necesar încălzirii locuinţelor, stabilit împreună cu reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale este estimat la 7.153 mii de mc.

De asemenea, necesarul de lemn de foc necesar încălzirii locuinţelor populaţiei, conform Institutului Naţional de Statistică, era în anul 2009, de 19,45 milioane tone, iar volumul mediu de lemn pe picior recoltat anual este de circa 18, 0 milioane mc, iar din acest volum, în prezent se poate asigura un procent de circa 70% din necesarul de lemn de foc necesar încălzirii locuinţelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri